Index Vakbarát Hírportál

Németh Szilárd: Magyarország nagyban hozzájárult Lengyelország 1920-ban kivívott függetlenségéhez

2022. március 23., szerda 12:48

Két jóbarát, Dwa bratanki címmel, a 20. század első felének magyar–lengyel katonai kapcsolatait, együttműködését ismertető könyvet mutatott be a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára a magyar–lengyel barátság napja alkalmából Budapesten.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a két nép barátságát az ezeréves testvériség, a közös kultúra és történelem alapozza meg, és hozzátette, most, amikor háború dúl a szomszédunkban, különösen fontos ezeknek a hagyományoknak a tisztelete.

A könyv az ezeréves barátság egy szeletét, a két nép 20. századi katonai együttműködését mutatja be. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország 1920-ban, 123 év felosztottság után kivívta függetlenségét.

Kifejtette: 1920 augusztusában, vagyis az ország megcsonkításáról szóló trianoni döntés után nem egészen két hónappal Magyarország volt az egyetlen, amely fegyvert és lőszereket szállított a bolsevik haderővel szemben élet-halál harcot vívó Lengyelországnak.

A Csepel Művekből kiszállított puskák és a százmillió lőszer tette lehetővé a »visztulai csodát«, vagyis azt, hogy a lengyelek 1920 augusztusában Varsó határában győzelmet arattak a támadó szovjet–orosz hadsereggel szemben

– közölte Németh Szilárd.

Isaszegi János honvéd vezérőrnagy, hadtörténész elmondta: a könyv ismerteti az első és második világháborús lengyel–magyar katonai kapcsolatok alakulását, és a két nép kölcsönös segítségnyújtását a 20. század első felében.

A 70 oldalas színes, magyar és lengyel nyelvű kiadvány 175 fotót, térképet és 34 fakszimile dokumentumot tartalmaz.

Érdekesség, hogy fizikai formájában megtalálható a kiadványban a Lengyel Légió jelvénye, és egy QR-kód segítségével az olvasók megtekinthetik a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban berendezett, a témához kapcsolódó kiállítást is.

A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent dobozkönyvet” Ravasz István hadtörténész szerkesztette, a szerzők többsége pedig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa – fűzte hozzá az államtitkár, és kihangsúlyozta, bízik abban, hogy

nemcsak a közös szövetségi rendszer, az Európai Unió, a visegrádi együttműködés és a NATO köti össze napjainkban és a jövőben is a két népet, hanem erősíti a barátságot a jelenlegi nehéz háborús helyzet is.

A könyvbemutatót megelőzően Csepel főterén Németh Szilárd megkoszorúzta azt az emléktáblát, amely a lengyel nemzet háláját hirdeti az 1919–1920-ban a Magyar Királyság által Lengyelországnak nyújtott katonai segítségért, közölte az MTI.

Ez annak az emléktáblának a másolata, amelyet 2011-ben Varsóban az ismeretlen katona sírjánál avatott fel közösen Bronislaw Komorowski lengyel és Schmitt Pál magyar köztársasági elnök.

Rovatok