Index Vakbarát Hírportál

Pártolják a családbarát kormányzást a magyarok

2022. március 24., csütörtök 12:16

Az emberek többsége elégedett az elmúlt tizenkét év családbarát politikájával, és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatja – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából.

A február végén, március elején készült felmérésben a megkérdezettek szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.

A megkérdezettek körében tízből heten (72 százalék) ismerik a kormány családpolitikai intézkedéseit, és többségük (68 százalék) elégedett a családbarát kormányzással. A leginkább érintettek, vagyis a gyermeket nevelők – közülük is leginkább a gyermekgondozási ellátásokban részesülők – ennél is nagyobb arányban elégedettek a családbarát intézkedésekkel.

A megkérdezettek úgy gondolják, hogy a jelenlegi családpolitika segíti a gyermekes családokat (76 százalék), kiemelten a nagycsaládosokat (82 százalék) és a gyermeket tervező párokat (73 százalék). 

Az emberek többsége azzal is egyetért, hogy

az elmúlt tizenkét év családpolitikai intézkedései nagyban segítették az időseket, nyugdíjasokat (hatvan százalék) és a fiatalokat (59 százalék) is.

A jövőre vonatkozóan a válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családtámogatások mostani rendszerét fenn kell tartani, sőt 86 százalék szeretné, ha a rendszer tovább bővülne. 

A felmérésben részt vevők közül a legtöbben (tízből kilencen) azzal a kijelentéssel értettek leginkább egyet, hogy a harminc év alatti fiatalokat fokozottan kell támogatni a családalapításban.

Rovatok