Index Vakbarát Hírportál

Debrecenben megnyílt az ország első járványügyi koordinációs központja

2022. március 24., csütörtök 15:08

Az átadón Müller Cecília országos tiszti főorvos méltatta azt az együttműködést, amely – mint mondta – a pandémia időszakában a kutatók, az egészségügyi ellátórendszer és a járványügy összekapcsolásával példaértékűvé vált.

Az ország első járványügyi koordinációs központját adták át Debrecenben, az egyetem Kenézy campusán lévő infektológiai klinikán, adta hírül az MTI.

Müller Cecília kiemelte: járványügyre, infektológiára mindig szükség van, a jövőben pedig különös hangsúlyt kell kapnia a kórházi járványok kezelésének, és kulcsfontosságúnak nevezte a gyorsaságot pandémia idején. Méltatta azt a szoros együttműködést, amely a Debreceni Egyetemmel kialakult a vakcinafejlesztésben.

A kiszolgáltatottságot csökkenti a hazai eszközgyártás, egyebek mellett a Debrecenben épülő vakcinagyár is – mondta el a tiszti főorvos.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar 1. számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje méltatta, hogy az ország egyetlen klinikai szintű infektológiáján hozták létre az első járványügyi koordinációs központot.

A politikus hozzátette: a járvány leküzdése nagymértékben logisztikai feladat.

A járvány elleni küzdelem egyik maghatározó eleme az adat és az adatbiztonság. Az adatszolgáltatásban fontos feladatok hárulnak a járványügyi koordinációs központra.

Várkonyi István, az infektológiai klinika igazgatója ezzel összefüggésben elmondta: a központban feldolgozott adatok alapján lehet dönteni az egészségügyi ellátórendszer szervezéséről, a dolgozók vezényléséről, az eszközök, műszerek átcsoportosításáról.

Elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány idején kapott csaknem ötszázmillió forintból bővítették és felújították a 92 dolgozóval működő infektológiai klinikát, ahol a koordinációs központot is kialakították – írta meg az MTI.

Rovatok