Index Vakbarát Hírportál

Már lehet szavazni az első virtuális parlamentre

2022. március 24., csütörtök 20:11

Színes profilképű politikusok jelentek meg egy óriásplakáton Budapesten, kormánypárti és ellenzéki politikusok szerepelnek egy platformon.

A 2022-es országgyűlési választás amolyan pilotprojektnek is tekinthető a MetaVote ötlete révén, amely arra buzdít, hogy minél többen szavazzanak online az egyéni NFT-jelöltekre és országos NFT-listára, hogy kialakulhasson az első virtuális parlament az országban.

A Metavote célja, hogy a társadalmat érintő legfontosabb kérdésekben egy transzparens, de mégis anonim rendszer keretén belül lehessen szavazni, lehetővé téve a közvetlen demokrácia kialakulását. A beérkező szavazatok a blokklánc-technológia segítségével mindenki számára nyilvánosan visszakövethetők, de mégis anonimitást biztosít a szavazók számára.

A blokkláncalapú szavazással egyre több ország kísérletezik, többek között az Egyesült Államok, Oroszország és Venezuela is tesztelt már hasonló rendszereket. De nem is kell ilyen messzire utazni, 2020-ban Romániában szintén a blokklánc-technológiát hívták segítségül, hogy biztosítsák a választások tisztaságát.

A blokklánchálózaton történő szavazás megszüntetheti a választási csalást, a szavazatok érvénytelenségét, az emberi hibát, valamint megoldja azt a problémát is, miszerint a választópolgárnak fizikailag jelen kell lennie ahhoz, hogy szavazni tudjon. A szavazatokat le lehet ellenőrizni, nyomon követni, és az eredményt azonnal elérhetővé lehet tenni, amint a szavazás lezárult.

Szavazni a MetaVote.eu oldalon lehet, a szavazatok aktuális állása pedig a honlapon nyomon követhető.

Rovatok