Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nehéz szülés volt, de sikeres

2022. március 24., csütörtök 17:22 | aznap frissítve

„Hosszú tárgyalások fejeződtek be, nehéz szülés volt, de sikeres. A magyar álláspontot és a magyar nemzeti érdekeket sikerült érvényesítenünk” – kezdte a Facebookon a NATO ülése után Orbán Viktor. 

A miniszterelnök megismételte: „Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, elfogadták, hogy fegyvereket sem küldünk, sőt Magyarország területén keresztül sem haladhatnak át fegyverek Ukrajna területére.”

Hangsúlyozta: ezt azért tudták elfogadtatni, mert a NATO-nak az lett a közös álláspontja, hogy a legfontosabb közös NATO-cél az, hogy a háború semmiféleképpen se lépjen túl Ukrajna határain. 

Jó hír Magyarország számára

„Ezért elvetettük a légtérzár gondolatát is” – tette hozzá. Mint hangsúlyozta, „egy Ukrajna feletti légtérzár azonos lett volna a légi háborúval, de ez nem fog megtörténni, és ez jó hír Magyarország számára”.

Elmondta: döntöttek az Ukrajnával szomszédos közép-európai országok megerősítéséről, „Lengyelországról, Szlovákiáról, Magyarországról és Romániáról beszélek”; ide védelmi célzattal települnek majd NATO-erők.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a NATO csütörtöki csúcstalálkozóján úgy döntöttek, hogy még több védelmet biztosítanak Ukrajnának. A szövetség gyors reagálású erők negyvenezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, elsősorban szárazföldi területekre, de jelentős légi és haditengerészeti eszközöket is telepít.

Folyamatosan figyelemmel kísérjükaz orosz–ukrán háború eseményeit , csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. március 24-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok