Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Orbán Viktor a saját pénztárcája oldalán áll

2022. március 26., szombat 10:16

A csütörtöki EU-csúcson szólalt fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor Orbán Viktor miniszterelnököt külön is megszólította. Véleménye szerint ideje lenne eldöntenie a magyar kormánynak, hogy melyik oldalon áll. Kijelentéseire Orbán Viktor több ízben is reagált. Szombat reggeli nyilatkozatában leszögezte: „Magyarország Magyarország oldalán áll.” Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter hozzászólásban mondta el véleményét.

A magyarok kitartanak egy nyugatos Magyarország mellett – írta Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggeli nyilatkozata után közzétett Facebook-bejegyzésére reagálva Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.

Ön áll a Kelet, Putyin és elsősorban a saját pénztárcája oldalán. De Magyarországon nem lesz háború, mert a NATO véd bennünket

– hangsúlyozta hozzászólásában Márki-Zay Péter. Hozzátette:

Minket a háború gazdasági következményei fenyegetnek, mert Ön 12 év alatt tönkretette a magyar gazdaságot.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarország nemzeti érdeke „egy olyan miniszterelnök, akinek szövetségesei vannak, nem csak üzletfelei, értékei, erkölcse is van, nem csak magánérdekei”.

Kelet vagy Nyugat? Áremelkedések vagy béremelés? Megélhetési válság vagy a gazdaság helyreállítása az EU-s támogatás hazahozatalával és a korrupció letörésével? Erről már nem Ön dönt, hanem nyolc nap múlva a magyarok

– fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor: Magyarország Magyarország oldalán áll

A miniszterelnök szombaton, a brüsszeli NATO- és EU-csúcs után úgy nyilatkozott a közmédiának, hogy az orosz–ukrán háborúban „Magyarország Magyarország oldalán áll”.

Magyar fejjel, magyar nézőpontból tekintünk erre a helyzetre. Segítünk a bajbajutottaknak, de érvényesíteni akarjuk, meg akarjuk védeni a saját nemzeti érdekeinket

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, hogy „vannak országok, amelyek azt szeretnék, hogyha a NATO vagy az Európai Unió valamilyen mértékig vagy akár erőteljesen is részévé válna a konfliktusnak”. Magyarország azonban – mint írta – teljesen ki akar maradni a háborúból.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. március 9-én. Fotó: Papajcsik Péter / Idex)

Zelenszkij külön üzent Orbán Viktornak

Ahogyan arról az Index is beszámolt, az Európai Tanács előtt mondott beszédet csütörtök este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Véleménye szerint Ukrajna megérdemli, hogy az Európai Unió tagja legyen, így arra kéri az unió vezetőit, hogy minél hamarabb döntsenek a tagság kérdéséről.

Beszédében külön szólt Orbán Viktor miniszterelnökhöz is, és hangsúlyozta, hogy most már „el kell döntenie, ki mellett áll”. Felszólalásában Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajnának támogatásra van szüksége.

Hiszünk önökben. Szükségünk van a támogatásukra. Hiszünk az embereikben. Hiszünk az Európai Unióban. És hiszünk abban, hogy a döntő pillanatban Németország is velünk lesz

– fogalmazott Zelenszkij.

Rovatok