Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós: Miniszterként is embereken segítek, ahogy tettem egész életemben

2022. március 26., szombat 19:34

A történelemben ritkán valósulnak meg olyan fejlesztések, mint amilyenek az elmúlt négy évben történtek az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó öt ágazatban – jelentette ki Kásler Miklós az Életközelben 80. epizódjában.

A tárcavezető a közösségi csatorna jubileumi adásában összefoglalta az egészségügy, a köznevelés, a kultúra, a sport és a szociális ágazat legfontosabb fejlesztéseit, illetve beszélt az elmúlt évek béremeléseiről, valamint megosztotta gondolatait miniszteri küldetéséről.

Egészségügy

A tárcavezető az egészségügyben zajló infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamba hozta a 2010 előtti, baloldali vezetés egészségügyi programját, amikor kórházakat számoltak fel, elindították az egészségügy privatizációját, és vizitdíjat vezettek be. Mint mondta, 

ezzel szemben az Orbán-kormány alatt építkezik a magyar egészségügy. 

A miniszter rámutatott, hogy a kormány 500 milliárd forintot költött a vidéki egészségügy fejlesztésére, 700 milliárdot pedig a központi régió és Budapest felzárkóztatására, amivel legalább 70 év hiányosságait pótolták.

Kásler Miklós emlékeztetett, hogy az orvosok béremelése javában zajlik, és a jövedelmük 2023-ra két és félszeresére fog nőni, az ápolók bére pedig 2010 óta két és félszeresére emelkedett.

Kultúra 

Mindeközben olyan kulturális fejlesztés zajlik Magyarországon, ami talán egyszer, a kiegyezés után fordult elő a magyar történelemben – közölte a miniszter, kijelentve, hogy a kormány ezen a területen száz nagy projektet indított el mintegy 900 milliárd forint értékben, és ezeknek a fejlesztéseknek az egyharmada Budapestet érinti, a kétharmada pedig a vidéket.

Kásler Miklós a megvalósult beruházások közül kiemelte, hogy befejeződött az Operaház felújítása, az Eiffel Ház kialakítása, illetve megépült a Magyar Zene Háza, ami éppen most nyerte el saját kategóriájában az úgynevezett építészeti Oscar-díjat. Mint mondta, az elmúlt négy évben GDP-arányosan a magyar kormány fordította a legtöbb pénzt a kultúrára támogatására Európában.

Oktatás, köznevelés

A tárcavezető az oktatás eredményeiről szólva arról beszélt, hogy a köznevelés ezermilliárd forintos támogatása mellett az óvodák fejlesztésére 2010 óta 320 milliárd forintot fordított a magyar kormány. Emellett említést tett az ingyenes gyermekétkeztetésről, a rászoruló gyermekek ingyenes tanszüneti étkeztetéséről és arról, hogy minden magyar gyerek ingyenesen kapja a tankönyveket.

Szociális ellátás

Kásler Miklós kifejtette, hogy a szociális ágazatban is jelentős előrelépés történt, hiszen míg 2010-ben csupán a fogyatékosok 18 százaléka jutott munkához, ez az arány 2022-re 44 százalékra emelkedett. Közben az egyházak egyre nagyobb szerepet vállalnak a szociális ellátásban, a nevelőszülők száma pedig lényegesen megnőtt.

Sport, egészségmegőrzés

A sport fejlesztéséról szólva mindenki csak a stadionokról beszél 

– hívta fel a figyelmet a tárcavezető, emlékeztetve, hogy közben komoly fejlesztést jelent az a törekvés is, hogy minden iskolában legyen tornaterem, illetve minden járásban legalább egy uszoda. Rámutatott, hogy Budapest London és Párizs után a harmadik legnagyobb európai sportfővárossá vált, és az itt megrendezett világversenyek rendkívül jelentős idegenforgalmi bevételt hoznak.

Miniszteri hitvallás

A beszélgetés végén az elmúlt négy év munkájára visszatekintve Kásler Miklós úgy fogalmazott, hogy onkológusként egész életében embereken segített, és miniszterként is ezt teszi, így kíván hozzájárulni a magyar nemzet örökségéhez.

(Borítókép: Kásler Miklós. Fotó:  Bődey János / Index)

Rovatok