Index Vakbarát Hírportál

Átlátszó: Milliárdokért kötött volna tanácsadói szerződést a miniszter a paksi beruházáshoz

2022. március 28., hétfő 11:23

Sajtóinformációk szerint Süli János a Rothschild vállalattal kötött volna szerződést. Közbeszerzési eljárást nem kellett kiírni a tanácsadásra.

Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter 2018-ban egy 8,425 millió euró értékű szerződést készített elő a Rothschild tanácsadó vállalattal „az energiapolitikára és speciális infrastruktúra-projektekre vonatkozó stratégiai tanácsadás” címén – állítja az Átlátszó a birtokába került iratra hivatkozva.

A dokumentumból nem derül ki, hogy pontosan mit jelent ez a feladat, és a lap sem a Miniszterelnökségtől, sem a Rothschild vállalat sajtóirodájától nem kapott választ erre. Arról is írnak, hogy a beszerzést mentesítették a közbeszerzési törvény hatálya alól, így nem kellett közbeszerzési eljárást kiírni a tanácsadásra.

Már 2015 végén nyilvánosságra került egy tanulmány, amelyet a magyar kormánynak készített a Rothschild, ennek lényege az volt, hogy a Paks II-beruházás gazdaságilag megtérül. Az Átlátszó sajtóértesülésekre hivatkozva közli, hogy a projekt uniós jóváhagyásában a tanácsadó vállalatnak is volt szerepe.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága 2018. december 4-én részben zárt ülést tartott, információik szerint ekkor fogadhatták el azt a határozatot, amely mentesítette a közbeszerzési törvény alól a beszerzést. Az Átlátszó úgy tudja, hogy Süli János 2018 decemberének végén kezdeményezett szerződéskötést, a Miniszterelnökség és a párizsi székhelyű Rothshild & Cie pénzügyi tanácsadó cég között „a miniszteri statútumában meghatározott feladatainak ellátásához kapcsolódó és ahhoz szükséges pénzügyi tanácsadási szolgáltatások nyújtása” tárgyban.

A szerződést 2019. január 1-től 2022. május 31-ig kívánta megkötni, teljes értéke bruttó 7 810 500 euró megbízási díj, plusz 615 000 euró költségtérítés, összesen 8 425 500 euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 3,2 milliárd forint.

(Borítókép: Süli János 2019. december 17-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok