Index Vakbarát Hírportál

Oroszok tízezrei jöhettek az Európai Unióba a letelepedési programokkal

2022. március 28., hétfő 08:35

Egy évtized alatt százezernél is több hosszú távú vízumot adtak az Európai Unió tagállamai külföldieknek, a fő kedvezményezettek a kínaiak és az oroszok voltak. A program néhány uniós tagállamban még most is fut.

Ukrajna megtámadása után kivándorlási hullám indult Oroszországból, március közepéig a becslések szerint kétszázezren hagyhatták el az országot, március 23-ig csak programozóból hetvenezer lépte át a határt, áprilisig 170 ezer távozóval számol az orosz iparági szervezet – írja a G7.

A lap szerint az uniós tagországok korábban kiváló lehetőséget biztosítottak az akár nemzetbiztonsági kockázatot jelentő oroszoknak a befektetésekért cserébe kínált vízumok és állampolgárságok rendszerével.

Az Európai Parlamentnek készült 2021-es tanulmányban az áll, hogy egy évtized alatt hárommilliárd euró befektetésért cserébe négyezer orosz kapott uniós országban állampolgárságot, húszezren pedig letelepedési engedélyt.

Különösen az Egyesült Királyság aranyvízum rendszere járhatott nemzetbiztonsági kockázatokkal. Vegyes az európai országok szabályozása, de alapvetően az az elvárás, hogy vagy ingatlant kell vásárolnia a külföldi befektetőnek, vagy vállalatot alapítani, esetleg felvásárolni néhány százezer euró értékben.

A lap számai összességében azt mutatják, hogy 2010 óta 110 ezren jutottak európai uniós állampolgársághoz és tartózkodási engedélyhez a befektetési programok keretében. A letelepedési kötvényprogram Magyarországon 2017-ben szűnt meg.

(Borítókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok