Index Vakbarát Hírportál

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az NVB

2022. március 28., hétfő 20:51

Választási megfigyelőket vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság hétfői zárt ülésén az április 3-án esedékes országgyűlési választásra és népszavazásra.

Zárt ülést tartott hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ahol a testület választási megfigyelőket vett nyilvántartásba az április 3-i országgyűlési választásra és az azzal egy napon rendezett gyermekvédelmi népszavazásra – adta hírül az MTI.

Az NVB most nyilvántartásba vette a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd 102 megfigyelőjét 95 országos egyéni választókerületi székhelyre. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz–KDNP 97 oevk-székhelyre bejelentett 104 megfigyelőjét is.

A választási eljárási törvény szerint az országgyűlési választáson pártlistát állító jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) mellé legfeljebb öt-öt megfigyelőt bízhattak meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére.

Ezért az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz–KDNP öt, a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd három megfigyelőjét az NVI mellé. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja.

Rovatok