Index Vakbarát Hírportál

Az idei év első nyári napja lehet a mai, de aztán jön a feketeleves

2022. március 29., kedd 07:08

A derült időt követően északnyugat felől magas szintű felhőzet húzódik fölénk, ami délután a Dunántúlon és északon meg is vastagszik. Ekkor az északkeleti határszélen néhol kialakulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet délután 20 és 25, késő este 10, 17 fok között várható.

A derült időt követően északnyugat felől magas szintű felhőzet húzódik fölénk, ami délután a Dunántúlon és északon meg is vastagszik. Ekkor az északkeleti határszélen néhol kialakulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet délután 20 és 25, késő este 10, 17 fok között várható – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

Napközben a hőmérséklet magasra emelkedik, akár a 25 fokot is elérheti, így az év eddig legmelegebb és egyben első nyári napja is lehet kedden. A nyári nap azt jelenti, hogy a maximum-hőmérséklet nagyobb, mint 25 fok. Az idei év eddig legmagasabb hőmérsékletét március 24-én Dabason mérték, akkor 23,9 fokot mutatott a hőmérő. 

Többnyire fátyolfelhős lesz az ég, de helyenként meg is vastagodhat a felhőtakaró. Elsősorban északkeleten alakulhat ki néhol zápor. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de a szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható az előttünk álló 24 órában. Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint fronthatás nem terheli a szervezetünket.

Az erőteljes nappali felmelegedés miatt fáradtság, dekoncentráltság, migrén, keringési problémák, vérnyomás-ingadozás egyaránt kialakulhat. A hajnali, reggeli órákban könnyen meg lehet fázni, ezért érdemes melegen, rétegesen öltözni – emeli ki az Időkép

Egyik nap nyár, másik nap tél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán már erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé valószínű eső, zápor. A déli, délnyugati szél napközben nagy területen megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek. Hajnalban általában 5 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk, de néhol ennél hidegebb is lehet.

Csütörtökön már figyelmeztető előrejelzés is érvényben van három megyében, 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat. A Kiderül.hu munkatársa, Molnár László meteorológus a 24.hu-nak azt mondta, még a havazás sem kizárt.

Szerdán 25 fokos nyári napunk lesz, a hét második felében viszont helyenként legfeljebb ötfokos maximumokat mérhetünk, visszatérnek az éjszakai fagyok, és még a havazás is benne van a pakliban

– véli Molnár László.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok