Index Vakbarát Hírportál

A TASZ kifogást nyújtott be a TV2 ellen a Nemzeti Választási Bizottságnál

2022. március 29., kedd 20:36

Nehéz elképzelni, hogy a csatorna és a kormánypárt már ne emlékezne arra, hogy a hasonló tevékenység tilos – írta a TV2 „kampányakciójáról” a TASZ.

Hétfőn adtunk hírt arról, hogy a TV2 hírszerkesztői videóban mondták el, hogy Orbán Viktorra fognak szavazni. Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a kormányközeli tévécsatorna hírműsorának hírolvasói, valamint a csatorna több más arca mellett maga a hírigazgató, Szalai Vivien is szerepel a videóban.

A hírre Szellő István és Erős Antónia, az RTL Klub híradósainak reagálását itt írtuk meg az Indexen, miszerint ők nem árulják el, kire szavaznak, mert ők újságírók, nem pedig propagandisták.

Rá egy napra a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy Facebook-bejegyzésben reagált az ügyre. Már a bejegyzésük elején felhozták a négy évvel ezelőtti szituációt.

Kifogást nyújtottunk be a TV2 ellen, mert műsorvezetői 2022-ben is Orbán Viktor mellett kampányolnak. Négy évvel ezelőtt ugyanez történt, akkor 3 450 000 forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság. A mostani ügy egyszerre ugyanaz a történet, és súlyosabb eset is annál.

Hozzátették:

A TV2 munkatársainak kampánya sérti a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, amit elvár a választási törvény. Ráadásul a választásokra is irányadó médiatörvény szerint a híradósok nem beszélhetnek saját politikai nézeteikről, mert a hírműsorokban fontos, hogy a tények elkülöníthetők legyenek a véleményüktől.

A TASZ felhívta a Nemzeti Választási Bizottság figyelmét arra, hogy

A választási bizottságnak figyelembe kell vennie, hogy a TV2 munkatársai nemcsak megismételték a négy évvel ezelőtti kampányolást, hanem mindezt annak tudatában csinálták, hogy jogsértő. Nehéz elképzelni, hogy a csatorna és a kormánypárt már ne emlékezne arra, hogy a hasonló tevékenység tilos. Úgy tűnik, a megrendelőnek és a csatornának is számolnia kellett azzal, hogy az NVB megállapíthatja a jogsértést, és bírságot szabhat ki, de ezt a kockázatot az anyag költségei közé eleve belekalkulálták, és arra jutottak, így is megéri leforgatni.

Hangsúlyozták azt is: az NVB-nek meg kell találnia a módját annak is, hogy a döntéseit mindenki tiszteletben tartsa, ezalól pedig a kormánypárt se legyen kivétel.

Rovatok