Index Vakbarát Hírportál

Orbán-ellenes vádbeszéddel buzdította a budaiakat szavazásra Márki-Zay Péter

2022. március 29., kedd 18:26

Putyin-bérencek, meleglobbi, lopás és féktelen hatalomvágy. Így látja az ellenzék miniszterelnök-jelöltje politikai ellenfelét.

A fővárosi Széll Kálmán téren kampányolt a budai ellenzéki jelöltek mellett Márki-Zay Péter, a hatpárti választási koalíció miniszterelnök-jelöltje. A mindössze 25 perces beszédének azzal adott különleges jelleget, hogy azt szinte teljes egészében egy Orbán Viktor-ellenes vádbeszéd dramaturgiájára építette fel. Összesen 102 alkalommal mondta ki a kormányfő nevét.

A béke egyedüli zálogát abban látta, ha Brüsszellel szövetségesek leszünk. Márki-Zay Péter felszólalása egyetlen helyi (I., II., XII. kerületi) kérdést sem érintett, ugyanakkor nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg. Az alábbi kijelentésekből tevődött össze a főváros legtehetősebb kerületében élőket aktivizálni igyekvő üzenetcsokor:

A sarkos kijelentéseket követően néhány konkrét vállalásról is szólt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt: nemcsak az állami, de szükség esetén a magánegészségügyet is ingyenessé tennék, a minimálbér újra adómentes lesz, így 30 ezer forint nettó plusz marad a minimálbéresek zsebében. Megdupláznák a családi pótlékot, az otthonápolási díjat, a gyest és az öregkori nyugdíjminimumot, Hadházy Ákos pedig kivizsgálja majd a lopásokat.

Márki-Zay Péter végül arról is beszélt, hogy míg az ellenzéki összefogásnak összesen 2000, addig a kormányoldalnak 25 ezer óriásplakát áll a rendelkezésére. Az egyenlőtlen versenyhelyzetet azzal is érzékeltette, hogy a köztévén négy év alatt összesen 5 percet kaptak üzeneteik közvetítésére. Mindebből arra a következtetésre jutott, hogy szerinte nem lesz szabad és tisztességes az április 3-i választás.

A téren összegyűlő, nagyjából 70-80 fős hallgatóságot azzal biztatta, hogy ha 2018-ban a Fideszre leadott 48 százalékos támogatottság kétharmados többséget eredményezett a parlamentben, akkor az 52 százalék által támogatott „nem Fidesznek” – ha már akkor összefog –, négy éve kétharmada lehetett volna.

A Széll Kálmán téri eseményen a miniszterelnök-jelölt előtt felszólalt Donáth Anna, a Momentum elnöke, V. Naszályi Márta és Őrsi Gergely polgármester, illetve Hajnal Miklós, Tordai Bence és Csárdi Antal, az ellenzék országgyűlésiképviselő-jelöltjei is.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok