Index Vakbarát Hírportál

Karbonsemlegesség ide vagy oda, a nagy francia bankok nem tartják be az ígéretüket

2022. március 30., szerda 21:27

Hiába tettek a nagy francia bankok kötelezettségvállalásokat a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérésével kapcsolatosan, tavaly 47 milliárd dollárral (15 469,6 milliárd forint) járultak hozzá a fosszilis energiaforrásokkal kapcsolatos cégek gazdálkodásához.

A karbonsemlegességgel kapcsolatos kötelezettségvállalások ellenére a fosszilis energiaforrások első számú finanszírozójának számítanak a nagy francia bankok Európában – tájékoztat az MTI.

A Banking on Climate Chaos (Banküzletek a klímakáosz kapcsán) című éves jelentésben hét civil szervezet – köztük a Reclaim Finance – kiszámította a hatvan legnagyobb nemzetközi bank által nyújtott támogatást a gáz-, kőolaj- és szénkitermelő vállalatoknak, tekintettel a kölcsönökre, valamint a részvény- és kötvénykibocsátásokra is.

A szervezetek szerint hat francia bank – az BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, BPCE, a La Banque Postale és a Crédit Mutuel – mintegy 47 milliárd dollárral (15 469,6 milliárd forint) járult hozzá tavaly a fosszilis energiaforrásokkal kapcsolatos cégek gazdálkodásához.

Franciaország Európában a legnagyobb, a világban pedig az ötödik legnagyobb finanszírozója a fosszilis energiaforrásoknak.

A tavalyi összeg jóval alatta marad a civil szervezetek által 2020-ra becsültnek, amely mintegy 88 milliárd dollár volt, azaz közel a duplája, és 2 százalékkal magasabb, mint a 2016-ra, a párizsi klímaegyezmény aláírásának évére becsült összeg.

Az egyezmény elfogadása után „nem látjuk a finanszírozás strukturális csökkenését: nem figyelhető meg stratégiaváltás a bankok részéről” – mondta Louis-Maxence Delaporte, a Reclaim Finance kampányfelelőse.

A BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole áll a nagy francia finanszírozók élén, míg a La Banque Postale-t és a Crédit Mutuelt úgy tekintik, mint akik példát mutatnak a fosszilis energiahordozók kizárása terén.

A hat francia bank ugyanakkor mind tett kötelezettségvállalásokat a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérésével kapcsolatosan.

A Francia Bankszövetség bírálta a civil szervezetek által idézett, „légből kapott” számokat, és kijelentette: „a francia bankok nem szénhidrogénfüggők”.

A bankszövetség elutasítja a fosszilis energiaforrásokkal dolgozó cégek mindent átfogó kizárásának logikáját, inkább azt szorgalmazza, hogy az állampolgárokat és a cégeket a kevesebb szénhidrogént felhasználó gazdaság felé tereljék.

„A francia bankoknak a teljes gazdaságot kell finanszírozniuk, amely nem karbonsemleges” – így a bankszövetség, amely szerint a bankok „nagymértékben finanszíroznak megújuló energiaforrásokat is”.

A hét ONG jelentésében globálisan az ágazat finanszírozását 2021-ben 742 milliárd dollárra becsülte, azaz egy százalékkal kevesebbre, mit 2020-ban, de 2,5 százalékkal magasabbra, mint 2016-ban.

Rovatok