Index Vakbarát Hírportál

Ironikus videóval támadja a Greenpeace a Fertő tavi állami beruházást

2022. március 30., szerda 16:57

A magyar fejlődés záloga a beton! – hangsúlyozza az összeállításban a Fertő tó természetvilágáért aggódó Udvaros Dorottya és Litkai Gergely.

Nemzeti és nemzetközi jogszabályok által is védett területen, a Fertő tó partján zajlik az a vitorláskikötő- és kiterjedt luxushotel-fejlesztés, amelyet az állam kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánított, ezzel kivonva az irányadó jogi szabályozás alól. 

A Greenpeace legújabb videójában a Kossuth-díjas színművész, Udvaros Dorottya és a Karinthy-gyűrűvel kitüntetett humorista, Litkai Gergely ismerteti a környezetvédelmi szervezet aggályait összefoglaló kifogásokat, egyebek mellett a nemzeti park területén zajló fejlesztés prognosztizált természetkárosító hatását és az ezt lehetővé tevő jogszabályi környezet visszásságait.

Az embernek az az érzése, hogy természetes állóvizeink egy gigantikus hotel jakuzzijává váltak, és a természet csak zavaró tényező. Nehogy már megzavarja egy kócsag a nemzeti parkot megfigyelő luxusapartman-bérlőket...

– fogalmazott Litkai Gergely a fejlesztés nyomán várható természetkárosítással kapcsolatban. Udvaros Dorottya hozzátette: a Fertő elnyerhetné a Térkővágóörs elnevezést.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásoknál a kormányzat rendeletben határozhat meg neki tetsző szabályokat. Példákat említve jelzik, hogy így épült meg 

A videóban rámutattak az ilyen beruházásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek szűkösségére, illetve annak az abszurditására is, hogy a Fertő tavi kikötőfejlesztés egy olyan tó partján zajlik, amelynek átlagos vízmélysége 0,7 méter partközelben, legmélyebb pontja pedig 1,8 méter, miközben egy tőkesúlyos vitorlás merülési mélysége 1,5-2 méter. A parton 813 vitorlás és 500 csónak számára készül kikötő.

A videó drónfelvételek alapján mutatja be, hogy milyen volumenű építkezés, partfeltöltés és betonozás zajlik jelenleg a Fertő tó magyarországi partszakaszánál. Mint arról tavaly beszámoltunk, 2021-ben a kormány 4 milliárdot, míg a 2022-es költségvetésből 5,038 milliárd forintot különített el a beruházó Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. számára.

Rovatok