Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Nekünk minden bűnnel szemben állást kell foglalnunk

2022. március 30., szerda 16:58

Márki-Zay Péter Beer Miklós nyugalmazott katolikus püspökkel beszélgetett a politika és a kereszténység kapcsolatáról. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje legfőbb kérdésként azt fogalmazta meg, hogy tiszta lelkiismerettel keresztény ember szavazhat-e a Fideszre.

„Ami főképpen zavar, hogy állandóan ezt halljuk, hogy keresztény kormány vagyunk, a keresztény Magyarország védelmezői” – mondta Beer Miklós. A nyugalmazott püspök az egyházat is okolja, amiért nem szólaltak fel a keresztény értékekért, mivel véleménye szerint a Fidesz irányvonala „eltolódott”.

Márki-Zay Péter szerint a politika és az egyház kapcsolata túlságosan egyoldalúvá vált. A politikus úgy véli, az egyház ma nem politizálhat szabadon, mert a kritikus hangokat elhallgattatták. Beer Miklós hangsúlyozta az egyház szerepét, miszerint az egyház prófétai hivatása, hogy állást foglaljon, ha a politikai vezetés eltér a keresztény értékektől, amelyekre hivatkoznak.

Kiszolgáltatottá vált az egyházunk, anyagilag függünk a kormánytól. Féltem az egyházunkat, hogy elköteleződik egy politikai irány mellett

– fogalmazott Beer Miklós.

Márki-Zay Péter válaszul azt hangoztatta: „mi, jobboldaliak is aggódunk amiatt, hogy az egyház és a jobboldal kapcsolata túlságosan kisajátítódik”. Egyébként az egyházban van nagyon sok baloldali ember is – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt, aki szerint nem is lenne szabad leszűkíteni „csak a jobboldalra az egyház ténykedését”.

De még szomorúbb az, hogyha nemcsak egy oldal mellett, hanem inkább egy párt mellett köteleződik el

– emelte ki a politikus.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ez nagyon káros az egyházra nézve. Úgy fogalmazott: „az egyház megmentése érdekében” az lenne a legjobb, ha „nyugodtan és tiszta lelkiismerettel” vállalhatná föl az egyház is a véleményét.

Nem kell a pártok között állást foglalni, de erkölcsi állásfoglalást igen. Nekünk minden bűnnel szemben állást kell foglalnunk

– zárta gondolatait Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Rovatok