Index Vakbarát Hírportál

NAIH: Jogtalanul tartják vissza a hivatalok az oktatásban dolgozók adatait

2022. március 30., szerda 20:09

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) igazat adott a Pedagógusok Szakszervezetének, és felszólította a Magyar Államkincstárat, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt, valamint a Klebelsberg Központot, hogy haladéktalanul küldje el az általa kezelt közérdekű adatokat.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) igazat adott a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) – derült ki a PSZ weboldalára feltöltött közleményből, valamint abból a levélből, amelyet Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke küldött a szakszervezet részére. A hatóság álláspontja szerint a PSZ jogosan kért ki adatokat arra vonatkozóan, hogy 2021 januárja és júniusa között

A levélből kiderült az is, hogy a hónapokkal ezelőtt kikért adatok jelentős része rendelkezésre áll elektronikusan, egyszerű informatikai művelettel előállítható, de a NAIH választ vár arra is, hogy a hivatalok közérdekű adatigénylést elutasító levele miért egyezett meg szóról szóra.

A hatóság egyúttal felszólította a Magyar Államkincstárat, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt, valamint a Klebelsberg Központot, hogy haladéktalanul küldje el az általa kezelt, PSZ által megismerni kívánt nyilvános közérdekű adatokat közérthető formában.

Más ügyekben is harcolnak a pedagógusok

Mint ismert, a PSZ a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közösen március 16-ától kezdve határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetett, azóta „búvópatak” üzemmódba kapcsoltak, és egymástól függetlenül, de koordináltak sztrájkolnak. A fő cél egyértelműen a jelentős béremelés kiharcolása. Az érdekvédők egy szerdai közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi kormánynak már csak három napja maradt a választásokig, hogy teljesítse a tanárok követeléseit.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

 

Rovatok