Index Vakbarát Hírportál

Volt olyan megye 2020-ban, ahol egyetlen autót sem loptak el

2022. március 31., csütörtök 20:31

A PRE-STAT összegzésében az a megye is szerepel, ahol a legtöbb autót tulajdonították el, ám ott is csökkenés figyelhető meg az egy évvel korábbi statisztikához képest.

Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 2020-ban is kevesebb autót loptak el, illetve törtek fel Magyarországon. A rendőrség szerint a jelenségre így is oda kell figyelni, mivel eddigi tapasztalataik alapján nem létezik ellophatatlan jármű.

A hazai bűncselekményeket összesítő Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) erre vonatkozó adatai szerint 2020-ban 309 autólopást jelentettek Magyarországon, majdnem feleannyit, mint 2019-ben – írja a Pénzcentrum. A lap szerint ehhez valószínűleg a járvány miatt bevezetett korlátozásoknak is közük lehetett.

A legtöbb ilyen bűncselekmény Budapesten történt, ahol szám szerint 143 esetről érkezett bejelentés. A dobogó második helyére Pest megye fért fel 52 autólopással, míg a lista harmadik helyére Bács-Kiskun megye ért oda, ahol viszont már csak 17 ilyen eset történt.

A szemlézett 2020-as listán ugyanakkor egy érdekesnek tűnő statisztika is van: Békésben, Veszprémben és Zalában egyetlen autót sem loptak el. Mindössze három esetről érkezett jelentés Tolna, Nógrád és Csongrád-Csanád megyéből.

Rovatok