Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést a fél országra, jégdara is eshet

2022. március 31., csütörtök 19:13

Marad a borús, esős időjárás a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megye területére figyelmeztető jelzést adott ki az eső és a zivatarok miatt.

Csütörtök este, késő este átmenetileg kevesebb helyen eshet, de délnyugat felől újabb csapadékhullám érkezik, így továbbra is kitart az esős idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Estétől veszít erejéből a szél, de a délkeleti megyékben a déli, az Alpokalján az északias szelet továbbra is kísérhetik élénk, utóbbi helyen hajnaltól erős lökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, délkeleten marad enyhébb az idő.

Péntek délelőtt is felhős marad az idő, de nagyobb eséllyel a déli, délkeleti megyékben akár szűrt napsütés is lehet. Késő estétől dél felől ismét megvastagszik a felhőzet. Többfelé várható eső, az ország délkeleti felén inkább záporok, néhol zivatar is kialakulhat. A déli óráktól délnyugat felől szűnni kezd a csapadék, este inkább már csak az északkeleti megyékben eshet.

A Dunántúlon a nyugati, északnyugati, máshol a délies szél élénkül meg, az Észak-Dunántúlon erős, a Dél-Alföldön viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 17 fok között alakul, de északnyugaton alacsonyabb, a Dél-Alföld egyes részein viszont egy-két fokkal magasabb értékeket is mérhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint délnyugat felől egy mediterrán ciklon csapadékrendszere fokozatosan északkelet felé terjed. Több hullámban számíthatunk esőre.

Éjfélig leginkább a délnyugati térségben és a Dunántúl középső területein várható 24 óra alatt 20 milliméter körüli eső, lokálisan azonban 30-40 millimétert meghaladó csapadék sem kizárt. Elsősorban a Dunántúl déli vidékein a nap második felében akár az ég is megdörrenhet.

Pénteken napközben a Tiszántúlon zivatarok kialakulására van esély, amelyeket jégdara, intenzív csapadékképződés és átmeneti szélerősödés is kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre is figyelmeztető jelzést adott ki zivatarok miatt az ország keleti és délkeleti részére.

(Borítókép: Sebastian Kahnert / picture alliance / Getty Images)

Rovatok