Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, honnan jöhettek a rejtélyes ellenzéki SMS-üzenetek

2022. március 31., csütörtök 12:21

Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cégcsoportja állhatott annak az SMS-kampánynak a hátterében, amelynek során mintegy egymillió választó kapott gyakran névre szóló üzenetet Márki-Zay Péter kampányközpontjától. Sajtóinformációk szerint a nagy felháborodást kiváltó műveletet illegálisan kiépített adatbázis felhasználásával hajthatta végre a DatAdat osztrák leányvállalata.

A szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalást követte el a DatAdat-csoport osztrák leánycégének megrendelésével Márki-Zay Péter kampánycsapata – értesült a Magyar Nemzet, amely arról írt, hogy körülbelül egymillió embert értek el az ellenzéki kampányközpont működtetői, amikor a napokban egy közbeiktatott cégen keresztül SMS-cunamit indítottak.

Az akcióhoz Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám cége biztosította a szükséges, hatalmas adatbázist, amelyet a lapban megjelent cikk szerint illegális úton Facebook-profilokból letöltött nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből állíthattak össze.

Az Index is megírta, hogy nemrég rengetegen, többek között kormánytagok és fideszes politikusok is névre szóló SMS-üzenetet kaptak az ellenzék kampánystábjától, annak ellenére hogy soha nem adták meg az adataikat az ellenzéknek.

Egy, a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozó informatikai szekértő szerint egy olyan műveletről lehetett szó, amely során nem válogattak a célszemélyek között, mivel minél több választópolgár elérése volt a cél. A szakértő állítása szerint a DatAdat által végrehajtott precíziós akciók már régen elkezdődtek. Ezek keretében személyre szabott üzenetekkel a bizonytalanokat célozzák meg, és olyanokat tartanának otthon a választások napján, akik feltehetően a kormányoldalt erősítenék, illetve azokat a szavazókat akarják mozgósítani, akik az ellenzékre voksolnának.

A Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere által létrehozott cégcsoportról már korábban kiderült:

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. március 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok