Index Vakbarát Hírportál

Megugrott a kórházak adóssága

2022. március 31., csütörtök 08:19 | aznap frissítve

Az egészségügyi ellátók 13 milliárd forinttal tartoztak február végén a beszállítóiknak – közölte a Magyar Államkincstár.

Ez már önmagában nagyon magas összeg, csakhogy ebben az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái nem is szerepelnek – az orvosképző egyetemek ugyanis 2021 augusztusától alapítványi formában üzemelnek, így az ott felgyülemlő egészségügyi adósság kikerült az állami kimutatásból. Érdekesség, hogy amikor együtt hozták nyilvánosságra az adatokat, azokból az derült ki, hogy

a kórházi adósság nagyjából ötöde az egyetemi klinikáknál keletkezett.

A havi 4-5 milliárdos tartozás ráadásul most úgy jön össze, hogy az állam átalány finanszírozást nyújt, azaz a kórházak annyi pénzt kapnak, mint az utolsó békeév, 2019 havi átlagában – írja a Népszava.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint egyébként a kórházi ágyak országos kihasználtsága 71,8 százalékos volt 2019-ben, vagyis a koronavírus-járvány előtt, míg jelenleg csupán 52 százalékos, miközben alig több mint 1800 covidos fertőzöttet ápolnak kórházakban – míg a kórházi ágyak 10 százalékát tartalékolni kell egy esetleges következő járványhullámra.

Orbán Viktor 2020 elején közölte, hogy a kórházak nem növelhetik az adósságaikat, ám ez azóta sem teljesült.

Ahogy a kormányhatározat sem, amely kimondta, hogy a gyógyító ellátásokat értékén kell finanszírozni. A  finanszírozás elemeit nem igazították ki, sőt az ellátás költségeit sem mérte fel eddig senki.

A megkérdezett kórházi vezetők szerint képtelenség olcsóbban üzemeltetni a rendszert a folyamatosan növekvő árak mellett, és az elmúlt 15 évben nem készült olyan költségelemzés, amelyből kiderülne, mennyibe kerül az ellátás, így arról sincs információ, mennyi pénz kellene az adósságmentes működéshez.

Rovatok