Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós: A kisebb településeken is biztosítani kell a minőségi oktatás feltételeit

2022. március 31., csütörtök 11:09

Az EFOP-forrásból tantermek, szaktantermek, tudományos laborok és nyelvi tantermek, közösségi terek, tornatermek újulnak meg.

Száztíz milliárd forint uniós forrást fordíthat a kormány a köznevelési intézményekben a tanulási környezet megújítására, illetve épületenergetikai korszerűsítésekre – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Budapesten.

Kásler Miklós közölte, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 86 milliárd, a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 22,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A fejlesztés célja, hogy ne csak a nagyvárosokban, hanem a kisebb városokban, kisebb településeken működő iskoláknak is biztosítsák a minőségi oktatás feltételeit – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy

a pályázathoz – amelyből 61 milliárdot már lekötöttek – a kormány 25 milliárd forint többletforrást biztosított.

Az EFOP-forrásból tantermek, szaktantermek, tudományos laborok és nyelvi tantermek, közösségi terek, tornatermek újulnak vagy épülnek meg – sorolta Kásler Miklós.

A KEHOP-programban felhasznált források a köznevelési épületek energetikai korszerűsítését célozzák; homlokzat- és tetőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a fűtőtestek, fűtőrendszerek korszerűsítését. A rendelkezésre álló közel 110 milliárd forintból eddig 15 milliárd forintot költöttek el infrastrukturális fejlesztésekre.

A sajtótájékoztatón jelen volt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, közölte az MTI.

Rovatok