Index Vakbarát Hírportál

Publicus Intézet: Hibahatáron belül vezet a Fidesz

2022. március 31., csütörtök 10:32

A Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában a pártpreferencia mellett az áremelkedés hatására is kíváncsiak voltak.

A Publicus Intézet március 25. – március 29. között 800 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 56 százaléka válaszolt úgy, hogy az elmúlt hónapokban valamilyen terméket a magas ár miatt nem vásárolt meg. 31 százalékkal ez többször is előfordult, 25 százalékkal néha. 43 százaléknyi válaszolóval nem fordult elő ilyen.

A legtöbben a ruházkodáson spórolnak (36 százalék), ezt követi az élelmiszer (31 százalék), a szórakozás és a kultúra (29 százalék), az üzemanyag (26 százalék), valamint a háztartási termékek (25 százalék).

83 százalék szerint a bérek növekedése kisebb mértékű volt, mint az árak növekedésének üteme. A nyugdíjak esetében ez 70 százalékra volt jellemző. A válaszadók a valóságosnál magasabb, 24 százalékos inflációs rátát érzékelnek.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy április 3-án melyik pártot támogatják a megkérdezettek, ez alapján hibahatáron belül vezet a Fidesz–KDNP:

Az IDEA Intézet is szűk Fidesz-előnyt mért, viszont a Medián adatai szerint csak a kormánypártok győzelmének mértéke a kérdés.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond Egerben, ahol választókkal találkozott 2022. március 30-án.  Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok