Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén hó hullik a virágszirmokra

2022. április 1., péntek 07:06

Pénteken továbbra is borult lesz az ég, és az esőzés sem enyhül. A csúcshőmérséklet nyugaton és az ország közepén 8 és 13, keleten 14 és 19 fok között alakul. A hétvégén több helyen havas eső és havazás is várható.

Túlnyomóan borult lesz az ég, de a déli, délkeleti megyék fölött időszakosan elvékonyodhat a felhőtakaró, ott szűrt napsütés is lehet. Újabb csapadékzóna vonul kelet felé, amely a déli órákra várhatóan elhagyja a Dunántúlt, este már inkább csak az északkeleti megyékben lehet további eső, zápor, de a déli, délutáni órákban az Alföldön néhol akár zivatar is kialakulhat – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

A Dunántúlon az északnyugati, délkeleten viszont a déli, délnyugati szelet kísérhetik erős lökések, a Dél-Alföldön ismét lehetnek viharos széllökések. Délután egyre nagyobb területen nyugatira fordul a légáramlás. A csúcshőmérséklet nyugaton és középen 8 és 13, keleten 14 és 19 fok között alakul, azonban a keleti határ mentén még ennél is kissé melegebb lehet. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Este borult lesz az ég. Északkeleten lassanként megszűnik az eső, ugyanakkor a hajnali órákban a déli megyékben ismét eshet. Az északnyugati szél az Észak-Dunántúlon, illetve a Bodrogköz térségében lehet élénk, olykor erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 1 és 6 fok között alakul, délkeleten marad enyhébb az idő.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint mind a hideg-, mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Figyelmeztetnek

Éjszaka újabb csapadékzóna ért el bennünket, mely a nap folyamán egyre keletebbre helyeződik át, a délelőtti óráktól kezdve nyugat felől már fokozatosan szűnik a csapadéktevékenység. Délután inkább a Dunától keletre eshet, késő estére pedig elhagyja a csapadékzóna az országot. Péntek éjfélig az ország nagy részén számottevő (az északnyugati tájak kivételével), általában 5-15 milliméter, keleten, északkeleten intenzívebb záporokban lokálisan akár 20 millimétert is meghaladó eső eshet.

A meteorológiai szolgálat pénteken hat megyében zivatarra, három megyében esőre adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Napközben elsősorban a Tiszántúlon a záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket jégdara, intenzív csapadék (lokálisan 10-30 milliméter) és viharos lökések (65-75 kilométer per óra) kísérhetnek.

A hétvégén hó is eshet

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, néhol időnkénti felszakadozásokkal. Egy kisebb szünetet követően délutántól többfelé várható eső, zápor. A kora esti óráktól északnyugat felől hideg levegő áramlik be, aminek a hatására egyre nagyobb területen halmazállapotot válthat a csapadék, emiatt havas eső, elsősorban a hegyekben havazás is előfordulhat. Az északnyugati szelet sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős, viharos lökések kísérhetik. A maximum-hőmérséklet 5 és 13 fok között várható, nyugaton lesz a hidegebb, délkeleten pedig a legenyhébb az idő.

Vasárnap délelőttig felhős idő várható, majd egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet. Reggelig több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék: eső, havas eső, hó (vizes, tapadó), majd napközben egyre kevesebb helyen lehet zápor, néhol hózápor. Az északnyugati, északi szelet több helyen erős, néhol viharos lökések kísérhetik. Hajnalra mínusz 2 és 3 fok közé hűl le a levegő, majd a délutáni órákban általában 4, 9 fokot mérhetünk.

(Borítókép: Virágzó cseresznyefa a kora tavaszi napsütésben, Szigetszentmiklóson 2022. március 26-án. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok