Index Vakbarát Hírportál

Kirekesztő vagy demokratikus? Vita a népszavazásról

2022. április 1., péntek 20:30

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője és Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, politikai elemző az április 3-i népszavazásról és annak kérdéseiről ütköztette álláspontját az Index Kibeszélő című műsorának legújabb adásában.

Ha társadalmi csoportokat támadunk, mint az LMBTQ-emberek, vagy mint a romák, vagy mint a menekültek, vagy a bevándorlók, azok elmélyítik azokat a szakadékokat, amelyek ahhoz vezetnek, hogy utána a kortársi zaklatás is felerősödik

– fogalmazott Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a Kibeszélőben. 

Kirekesztő vagy demokratikus? Vita a népszavazásról

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója ezzel szemben a szülői nevelés fontosságát hangsúlyozta.

A gyermekvédelmi törvény – amit az ellenzők propagandatörvénynek próbálnak propagandával átcímkézni – pont arról szól, hogy a szülők tartsák meg az ellenőrzést a gyermekük nevelése felett, akár a szexuális nevelés felett. Ez nem azt jelenti, hogy ne engedjenek be szervezeteket, az Alaptörvény talaján álló szervezeteket engedjék be az intézményekbe.

A Háttér Társaság az Amnesty International Magyarországgal együtt indított kampányt, amelyben arra buzdítják a szavazópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül a népszavazáson.

Mi azt gondoljuk, hogy ez a népszavazás kirekesztő és kiközösítő, sajnos csak még jobban elmélyíti azokat az árkokat és szakadékokat, amelyek már ott vannak a társadalmunkban. Mi azt gondoljuk, hogy vannak különbségek a gondolkodásmódunkban, de ezekről a különbségekről beszélgetni kell társadalmi párbeszéd keretében

– mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. 

Nyilván szerintem az a legdemokratikusabb, hogyha az emberek dönthetnek. A népszavazást én egy ilyen demokratikus eszköznek tartom, ott elmondhatja mind a 8 millió szavazásra jogosult magyar a véleményét

– reagált Kiszelly Zoltán.

A gyermekvédelmi népszavazás kérdései nagy vitát váltottak ki az elmúlt hónapokban. A Kibeszélő vendégei arról is beszéltek, miért tartják problémásnak, illetve elfogadhatónak a kérdéseket.

Dudits Luca szerint ilyen kérdésről nem ilyen népszavazást kellene kiírni, a kérdések pedig inkább a elmélyítik a szakadékokat.

Ilyen kérdésről nem ilyen népszavazást kellene kiírni. Szerintünk hogyha gyermekvédelemről akarunk beszélni, akkor vannak nagyon fontos problémák a gyermekvédelemben. A tanárok arról számolnak be, hogy egyedül vannak hagyva, hogy nem mernek már a szexualitásról és a nemi témákról beszélni.

Kiszelly Zoltán ezzel szemben úgy gondolja, hogy a népszavazás a szexuális nevelés kérdésköréről szól. 

Ez egy komoly vita, most nyilván nem ez a népszavazás fogja eldönteni, de a magyar kormány ezekkel a kormányokkal együtt azon az állásponton van, hogy például a szexuális nevelés kérdéseiről szól ez a népszavazás, nem az audiovizuális irányelvekről, és itt Brüsszelnek nincs hatásköre.

A Kibeszélőben szóba kerül még többek között az is, hogy

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Dudits Luca és Kiszelly Zoltán. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok