Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap délig van lehetőség mozgóurnát kérni

2022. április 2., szombat 06:38

A korábban választásokon leadott kérelmek nem érvényesek, így annak, aki így szavazna vasárnap, mindenképp újat kell leadnia.

Vasárnap délig tudnak mozgóurnát kérni azok a választópolgárok, akiknek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy személyesen jelenjenek meg a szavazóhelyiségekben az április 3-án esedékes választásokon – adta hírül az MTI.

Amennyiben egy választópolgár mozgóurnával szeretne szavazni, annak az erre vonatkozó kérelmet újra be kell nyújtania, a korábban leadottak ugyanis a mostani választásra nem érvényesek.

A szavazatszámláló bizottságok a mozgóurnát csak annak viszi ki, aki kérte, és az szavazhat ennek igénybevételével, aki szerepel a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében.

Így hiába igényel például valaki mozgóurnát, ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak nem jelezték ők is korábban, hogy így akarnak szavazni.

Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet kérni, de lehetőség van arra is, hogy a választópolgár a szavazás napján délig meghatalmazottal juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz.

Azok kérhetik a mozgóurnát, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak személyesen megjelenni a szavazóhelyiségben vasárnap.

Mozgóurna kérhető akkor is, ha valaki koronavírus-fertőzés miatt házi karanténban van, de ha valaki pusztán kényelmi okra vagy a munkavégzésre hivatkozik, akkor a kérelmét elutasítják.

Arra, hogy mi vár ránk vasárnap az urnáknál, illetve mi szükséges az érvényes szavazáshoz, itt foglaltuk össze.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja.

Rovatok