Index Vakbarát Hírportál

Dúró Dóra: Ott billegünk a parlamenti küszöb környékén

2022. április 3., vasárnap 18:53

A Mi Hazánk Mozgalom eredményvárójában Novák Elődbe, a párt egyik alelnökébe botlunk, majd néhány perccel később Kisberk Szabolcs sajtófőnök máris előzékenyen prezentálja nekünk Novák Előd hitvesét, az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb megugrására készülő Mi Hazánk Mozgalom másik elnökhelyettesét, akivel röpke interjút készítünk.

Mikorra várják az első részeredményeket?

Mivel népszavazást is rendeznek, nem csak parlamenti választásokat, ezért több időt vesz igénybe a beérkező szavazatok feldolgozása, mint egyébként a korábbi években. Vagyis tizenegy óra felé tudunk az eredményekről nyilatkozni.

Milyen a hangulat itt, a Novotelben?

Bizakodó. A lelkiismeretünk tiszta, nekünk nem voltak botrányaink a választási kampányban, ami óriási dolog, hiszen például a baloldalon előfordult, hogy egymást köpködték, és verekedtek a saját fórumukon. Velünk ilyesmi nem történt. Szóval én büszke vagyok az aktivistáinkra, a pártunkra, úgy látom, hogy erőn felül dolgoztak a képviselőjelöltjeink. Ismétlem, a lelkiismeretünk tiszta, most már a választók kezében van a sorsunk.

A közvélemény-kutatások alapján meglehet, hogy a bejutási határon lesznek.

Az is bizakodásra ad okot, hogy a közvélemény-kutatások korábban rendre alulmérték a Mi Hazánkat és úgy általában a kis pártokat. Hont András újságíró közzétett egy bejegyzést, mely szerint 2006 óta azokat a pártokat, amelyeket 3-4 százalékra mértek, tehát az MDF-et, az LMP-t rendre bejuttatták a választók a parlamentbe. A Mi Hazánkat is a 2019-es önkormányzati választások előtt 1 és 2 százalék közé taksálták, majd 5,1 százalékos lett az országos összesített eredményünk. Mindezek alapján úgy véljük, a nap végén inkább a bejutásunk felé billen el a mérleg nyelve. Másrészt pedig nagyon magas részvételi arányt jósoltak, 75-80 százalékost...

Ez ön szerint kinek kedvezhet, a kis pártoknak?

Nem tudom, de ha kibújok a politikusi bőrömből, és a tanult szakmámat, a politológusit veszem elő, akkor azt mondom, hogy megjósolhatatlan e választás kimenetele. Voltak olyan jóslások, amelyek még a Fidesz újabb kétharmadát sem zárták ki, mások pedig az ellenzéki tömb győzelmét is el tudták képzelni. És a Mi Hazánkat, valamint a Kutyapártot hol bejuttatták a parlamentbe, hol nem. Sok a független változó, ami befolyásolhatja a választás eredményét.

Sokak szerint egy ország sokszínűségét nem tudja leképezni egy olyan választási eredmény, amelyben csak két nagy tömb jut be az országgyűlésbe, erről mit gondol?

Ezzel egyetértek, és Magyarországon még soha nem is fordult elő az elmúlt 32 évben, hogy csak két párt vagy pártszövetség jutott volna be a parlamentbe. Mindig ott volt az SZDSZ, az MDF, később a MIÉP, a Jobbik, az LMP, szóval sokszínű volt a kép. A választók annál többre vágynak, semhogy csak két tömb képviselje őket az ország házában.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok