Index Vakbarát Hírportál

Elemző: Az ellenzéki szavazók egy része befogott orral szavaz Márki-Zay Péterre

2022. április 3., vasárnap 16:48

A részvétel valószínűleg nem éri majd el a 2018-as számot, de a budapesti növekedés bizakodásra ad okot az ellenzéknek, akik amiatt viszont aggódhatnak, hogy olyan fellegváraikban, mint például Szeged, nem mennek sokan voksolni. Emögött akár Márki-Zay Péternek a baloldalon való népszerűtlensége is állhat – vélekedik Nagy Attila Tibor.

„Elvileg még elérhetjük a 2018-as részvételi szintet, de úgy tűnik, kicsit lelassult az a növekedés a választói hajlandóságban, ami 13 órakor érezhető volt” – mondta lapunknak Nagy Attila Tibor, akit a 15 órakor közzétett, 52,75 százalékos részvételi adatok kapcsán kérdeztünk.

A politikai elemző kifejtette, bizakodásra ad okot az ellenzéknek, hogy Budapesten erősödik a részvétel, és a főváros körüli agglomerációban is – ahol most jobb eredményre számíthat a baloldal, mint 4 éve –, ugyanis 2018 óta sokan költöztek ki Budapestről.

Izgalmas lesz, milyen eredmények születnek Pest megyében 

– vélekedett a politikai elemző.

Nagy Attila Tibor arról is beszélt, hogy az ellenzéknek viszont erősítenie kellene olyan, hagyományosan baloldali fellegvárakban, mint Szeged, ahol magasabb részvételre számíthattak.

Ha ez így marad, gondba kerülhet az ellenzék, amelynek a saját fellegvárait magabiztosan kellene hoznia 

– vélekedett a szakértő.

Kérdésünkre, hogy Márki-Zay Péternek az ellenzéki törzstáboron belüli alacsony elfogadottsága lehet-e az oka annak, hogy egyes ellenzéki fellegvárakban alacsonyabb a részvétel, Nagy Attila Tibor úgy fogalmazott:

Az ellenzéki szavazók egy része biztosan befogott orral szavaz Márki-Zay Péterre, de az igazi kérdés az, hogy az Orbán-ellenesség erősebb-e a körükben.

A politikai elemző azt is hozzátette, a kormánypártok szintén jobb eredményekre számíthattak olyan, stabilan jobboldali megyékben, mint például Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol elmarad a részvétel az átlagostól.

Itt olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok