Index Vakbarát Hírportál

Amíg a választásra figyelt mindenki, a háttérben egy ’89 óta nem látott dolog történt

2022. április 4., hétfő 15:37 | aznap frissítve

Két hidegrekord is megdőlt az elmúlt 24 órában Magyarországon. Vasárnap este a napi legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti, hétfő reggel a minimum-hőmérsékleti rekord. Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozatosan melegszik a levegő.

Vasárnap is a hűvös, télies időjárás volt a meghatározó, így ismét megdőlt a napi legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekord. Kékestetőn mindössze mínusz 2,2 Celsius-fokig melegedett a levegő. Mostanáig április 3-án mínusz 0,6 fok volt a legalacsonyabb csúcsérték, amelyet 1989-ben regisztráltak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn reggel a napi minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt.

Szintén a Kékestetőn 6 órára mínusz 7,1 fokig hűlt le a levegő. 

Mint írják, az eseménydús napok véget értek, mostanra lecsendesedett a légkör, ami most az ország döntő részén éjszakai fagyhoz vezetett. 

Megszűnt az aszály, de a fagy károkat okozott

Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint a hónapokig tartó szárazságot követően az országot elérő mediterrán ciklon jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Nagy területen több mint 20 milliméternyi eső esett, délkeleten és északnyugaton ennél kevesebb, északkeleten és délnyugaton viszont helyenként az 50 millimétert is elérte a csapadék mennyiség. 

Az elmúlt időszak meleg időjárásának hatására fejlődésnek indultak az őszi vetések, de növekedésüket a csapadék hiánya hátráltatta. A hét második felében érkezett eső jót tett a vetéseknek. A héten érkező melegnek köszönhetően várhatóan megindul majd a búza és a repce fejlődése is. A kimondottan poros, száraz talajba már elvetett tavaszi kalászosok csírázásának, kelésének is „életmentő” volt ez eső. Erre az állapotra érkezett a vasárnapi hó és a hétfő reggeli fagy. Mint írják, ennél nagyobb fagy a héten már nem valószínű, de fagykárt már ez a reggel is okozott.

Az előrejelzés szerint a következő napokban fokozatosan melegszik a levegő. A maximumok jellemzően 15-20 fok körül alakulnak majd. A hétvégén viszont esősebb, vasárnap hűvösebb idő is várható.

Németh Lajos meteorológus szerint a hét közepére már megszűnnek az éjszakai fagyok, akkorra már több helyen ismét 20 fok körüli hőmérsékletet lehet majd mérni. A meteorológus azt is kiemelte, hogy ezen a héten már számottevő csapadékra nem kell számítani.

Rovatok