Index Vakbarát Hírportál

Makói szavazók: Az ajándék disznóhús nélkül is a Fideszre szavaztunk volna

2022. április 4., hétfő 15:23 | aznap frissítve

Vasárnap értesültünk arról, hogy Márki-Zay Péter és Lázár János körzetében disznóhúst osztottak a szavazóknak, ha jó helyre húzzák be az ikszet. A hvg.hu munkatársa visszatért a disznótor helyszínére, ahol a lakók azt mondták neki: disznóhús nélkül is a Fideszre szavaztak volna.

Először vasárnap délután írtunk a disznóhúsos szavazatvásárlásról. A Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt a civilek arra lettek figyelmesek, hogy kora reggeltől két-három gyanús autó órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek, majd a szavazás után a szavazóköröktől nem messze lévő, Bethlen utca 11. címen lévő telekre szállították őket ugyanezekkel az autókkal. 

A helyi szavazók elmondása szerint azért ez a telek volt az autók célpontja, mert itt 

a megfelelő helyre behúzott szavazatért öt adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból nekik.

A civilek a telek udvarán nagy sütés-főzést és jövés-menést láttak, de nem engedték be őket, arra hivatkozva, hogy magáneseményről van szó. 

A hvg.hu munkatársa később visszament a helyszínre, de a lakomázók ugyanúgy elküldték őt, mint korábban a civileket. A szomszédok viszont szóba álltak vele, és bár eleinte ők is indulatosan fogadták, végül kifejtették, hogy miért szavaztak a Fideszre. Az egyik asszony azt mondta:

A választás napján van egy kis mulatság, na és. Nem kell nekünk hús, anélkül is a Fideszre szavaztunk, akár csak négy évvel ezelőtt.

Később a fiával együtt magyarázta, hogy nem szorulnak rá se a húsra, se a krumplira, mert van rendes munkájuk, fizetésük, tehát nem ezért szavaznak a Fideszre. 

Az asszony fia a beszélgetés egy pontján úgy fogalmazott: „Nem akarunk háborúba menni. Nem akarom, hogy az anyukám sírjon. Magának van családja? Maga sem szeretné a fiát siratni.” Erre a HVG munkatársa azt mondta, hogy egyetlen ember, így Márki-Zay Péter sem akar háborút.

Ne nézzen bennünket birkának senki, nem vagyunk buták, ahogy azt a Márki-Zay állítja rólunk

hangzott a válasz.

Ezenkívül azzal érveltek még a Fideszre való szavazás mellett, hogy „Tizenkét év könyörgés után lett köves út, már nem kell sárban bejárnunk”, valamint hogy „A helyi ellenzéki képviselő is csak kihasznál bennünket, kifizette az egyik család közműtartozását, és kiposztolta a Facebookra”.

Mindenkinek a kampányban vagyunk csak jók, el kellene zavarni mindet

– hangzott a konklúzió a beszélgetés végén.

A disznóhúsos eset mellett egyébként több választási visszaélést is jelentettek vasárnap, ezekről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok