Index Vakbarát Hírportál

Van, ahol 38 szavazaton múlik a mandátum

2022. április 4., hétfő 11:35

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint 88 egyéni választókerületben győzhetett a Fidesz–KDNP jelöltje, míg az ellenzéki összefogás ebben a körben 18 mandátumot szerezhet (ebből 16-ot a fővárosban) 98,96 százalékos feldolgozottság alapján.

Azonban még hátravan az átjelentkezők és a levélszavazatok összesítése, így nem zárható ki, hogy néhány választókörzet még tartogat meglepetéseket – noha a választás estéjén, 2022. április 3-án kevés helyen történt helycsere az élen, a Fejér megyei 4-es választókerületben a kormánypárti jelölt, Mészáros Lajos megelőzte az Egységben Magyarország jelöltjét, Kálló Gergelyt.

Az ellenzék egyetlen vidéki választókerületben hozott magabiztos győzelmet: a Csongrád Csanád megyei 1-es körzetben, Szegeden Szabó Sándor legyőzte Bartók Csabát. A Baranya megyei egyesben, azaz az egyik pécsi választókerületben az ellenzéki Mellár Tamás előnye csupán 355 szavazat Kővári Jánossal, a kormánypártok indulójával szemben. 

Az eddigi adatok szerint a fővárosban legfeljebb két kormánypárti politikus győzedelmeskedhet: 

A választás napján percről percre tudósítottunk az eseményekről, erről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja. Az április 4-ei percről percre frissülő cikkünket pedig itt találja. Itt pedig elolvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve.

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok