Index Vakbarát Hírportál

Márciusban több mint 200 riasztást kaptak a tűzszerészek

2022. április 5., kedd 20:35

Idén már 450 alkalommal riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A legtöbb bejelentés márciusban érkezett. A tűzszerész ezred közösségi oldalán számolt be az érdekesebb esetekről.

Idén már csaknem 450 alkalommal riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit – számolt be az ezred a Facebook-oldalán. Csak márciusban 219 bejelentést kaptak. Jellemzően második világháborús robbanóeszközök miatt kellett intézkedniük, 36 esetben azonnal.

Kiemelték: az alakulat tűzszerészei 376, „jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet kezeltek”, össztömegük meghaladta a fél tonnát.

A tűzszerész ezred posztjában néhány érdekesebb esetet részletezett is. Budapest II. kerületében, egy Bem József utcai építkezésen például több mint 120, második világháborús robbanóeszköz került elő egy 13 méter mélységben lévő meddő kútgyűrűből. A veszélyes eszközöket valószínűleg Budapest ostroma alatt vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba. Sokat eredeti ládáikból emeltek ki a katonák.

A Pátkai Víztározó iszapjában pedig horgászok bukkantak rá egy második világháborús eredetű, 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátra.

Rovatok