Index Vakbarát Hírportál

A mozdonyvezető minden szabályt betartott az öt halálos áldozatot követelő vonatbalesetben

2022. április 5., kedd 13:23

Újabb részletek derültek ki a kedd reggeli vonatbalesetről. A MÁV szóvivője szerint a mozdonyvezető minden szabályt betartott, de a kisteherautó váratlan bekanyarodása így sem hagyott elég időt a fékezésre.

Korábban beszámoltunk róla, hogy vonat elé hajtott egy kistehergépkocsi Mindszentnél. A balesetben öten meghaltak, és tíz ember megsérült, ám a mentők tájékoztatása szerint 13 embert kellett kórházba vinni.

A MÁV legfrissebb közleményéből nemrég kiderült, hogy minden szabályt betartott a vonat vezetője – közölte az MTI. Biber Anett, a vállalat szóvivője azt mondta, hogy a motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó.

A fékhatás így már nem érvényesülhetett

– tette hozzá. A szóvivő szerint a mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett, betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer per órás sebességhatárt is. 

A vonaton 12-en utaztak a vezetőn és a jegyvizsgálón kívül; a mozdonyvezetőt leszámítva mindenki megsérült. A jármű az ütközés után csaknem 100 métert siklott, majd az oldalára borult. A szóvivő szerint az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell. 

Az összetört motorkocsit kedden daruval emelik vissza a pályára és egy mozdonnyal vontatják majd el a helyszínről, azonban a műszaki mentés miatt várhatóan szerda reggelig Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. 

A balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak. A vonaton 11 utas szenvedett zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték.

(Borítókép:  Összeroncsolódott kisteherautó és kisiklott vonat Mindszent belterületén, a Déli utcai vasúti átjárónál 2022. április 5-én.  Fotó:  Rosta Tibor / MTI)

Rovatok