Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A NATO új stratégiai koncepcióját vitatták meg Brüsszelben

2022. április 6., szerda 22:08

Szijjártó Péter külügyminiszter a NATO brüsszeli központjából jelentkezett be egy Facebook-videóval, ahol a külügyminiszterek tanácsülését tartják szerdán és csütörtökön.

„Ma este a NATO új stratégiai koncepcióját vitattuk meg. Ez egy előkészítő ülés volt, amelynek dokumentumát Madridban fogadják majd el a kormányfők. Ez lesz a következő évtizedekre irányadó a NATO stratégiai irányát illetően” – mondta Szijjártó, aki három fontos pontját emelte ki a mai megbeszélésnek.

A katonai szövetség és Oroszország kapcsolata történelmi mélypontra jutott február 24. óta, ezért azt újra kell majd definiálni. A magyar külügyminiszter arra figyelmeztette kollégáit, hogy a legnagyobb bajt az okozná, ha minden kommunikációs csatornát elvágnának a NATO és Oroszország között.

Hálásak vagyunk a francia elnöknek és a német kancellárnak, hogy folyamatosan tartják a diplomáciai kapcsolatot az orosz elnökkel

– jelentette ki Szijjártó, aki tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit arról, hogy

Orbán Viktor szerdán telefonon beszélt Putyinnal, és ebben az azonnali tűzszünetet javasolta az orosz elnöknek. Budapest egy nagy európai béketárgyalásnak is szívesen otthont adna. 

„A súlyosbodó konfliktusok miatt arra kell számítanunk, hogy Afrikából a jövőben tömeges migrációs hullámok indulhatnak meg. Az élelmiszerválság is számtalan embert kényszeríthet hazája elhagyására. Az ukrán és orosz gabonaexport leállása nagyon nehéz helyzetbe hozhat jó pár afrikai országot. A migrációs hullámok pedig komoly lehetőséget nyújtanak a terrorista szervezeteknek, hogy a menekültek közé becsempésszék a tagjaikat” – mondta a miniszter.

Arra kérte kollégáit, hogy óvatosan fogalmazzanak a kínai beruházásokkal kapcsolatban, és tartózkodjanak azok általános elítélésétől. „A Kínához fűződő kapcsolat a NATO szempontjából egy komplex kérdés. A csütörtök délelőtti megbeszélés fő témája az Ukrajnában zajló háború lesz” – zárta szavait a külügyminiszter.

Rovatok