Index Vakbarát Hírportál

Több mint tizenkétezer menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak a háború kitörése óta a magyar hatóságok

2022. április 6., szerda 19:16 | aznap frissítve

Az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint 12 ezer Ukrajnából érkező menekültnek segített a magyar idegenrendészet. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: szerda reggel 6 óráig 12 296 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak.

Kedden mintegy 600 új kérelmet rögzítettek. A menekültek a kérelem benyújtását és az adatfelvételt követően humanitárius tartózkodási engedélyt kapnak, amelynek az érvényességi ideje 60 nap.

Azok számára, akiket a főigazgatóság menedékesként elismert, személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásukat igazoló okmányt állítanak ki, amelynek az érvényességi ideje az ideiglenes védelem időtartamához igazodik, de legfeljebb egy év.

Az érvényességi időt a menekültügyi hatóság – az ideiglenes védelem további időtartamára, alkalmanként legfeljebb fél évvel – hivatalból hosszabbítja meg.

A főigazgatóság azt írta: Magyarország ebben az Európai Unió vonatkozó jogszabályaihoz igazodik. A kiállított okmány a hosszabb távú magyarországi legális tartózkodást biztosítja az elismert menedékeseknek. Az okmány nem jogosít külföldre utazásra és az Unió más tagállamában történő tartózkodásra.

Nem szűnik a nyomás

Már 575 ezer ukrajnai háborús menekült érkezett Magyarországra – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda este. Bakondi György azt mondta: a magyar kormányon kívül a jótékonysági szervezetek és az állampolgárok is jelentős erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ellássák a menekülteket.

A belbiztonsági főtanácsadó arról is beszélt, hogy közben a déli határokon nem szűnik a nyomás.

Idén már 41 100 határsértőt és 345 embercsempészt fogtak el, sokkal többet, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az érkező csoportok jellemzően fiatal férfiakból állnak, akik többször erőszakosan lépnek fel a járőrökkel szemben - mondta.

Bakondi György azt hangoztatta, hogy a következő hónapokban intenzívebbé válik majd a „magyar belbiztonságra komoly veszélyt jelentő” tömeges illegális bevándorlás.

Rovatok