Index Vakbarát Hírportál

Dunába hajtott a lopott autóval, vádat emeltek ellene

2022. április 6., szerda 09:46

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 24 éves érsekvadkerti férfival szemben, aki ittas állapotban ellopott egy autót, majd a Dunába hajtott vele, hogy elrejtse a rendőrök elől.

Az eset 2021. augusztus végén történt. A férfi éjjel ellopta a járművet, később viszont néhány járőr felfigyelt rá, és Vácig követték, ahol a férfi a Dunába vezette a járművet, majd elmenekült. Néhány nappal később az illetőt elkapták, és megkezdődött a bűnügyi eljárás.

Az ügyészség most kiadott közleményében azt írja, hogy a férfi már a lopás előtt is autóval ment Romhányba egy barátjához, holott el volt tiltva a vezetéstől.

Útközben kábítószert fogyasztott, majd a barátaival közösen 1 liter vodkát ittak meg.

Az összejövetel után a férfi egy közeli háznál észrevett egy nyitott járművet, amelyben benne maradt a slusszkulcs is. Ellopta az autót, amivel előbb Rétságra hajtott, ahol benzint és vodkát vásárolt, majd Tereskére vezette a gépkocsit.

UTÁNA A JÁRMŰBEN ELALUDT, MAJD MÁSNAP FELÉBREDVE ELHATÁROZTA, HOGY A KOCSIT MONORON REJTI EL, ÍGY ÚJRA ELINDULT.

Rétságon azonban két rendőr felfigyelt rá, és megpróbálták igazoltatni. A még ekkor is ittas férfi azonban a jelzésük ellenére nem állt meg, így a rendőrök üldözőbe vették.

A vádlott egészen Vácig menekült, ahol az egyik kerék defektet kapott. Ekkor elhatározta, hogy az autóval a Dunába hajt, és így rejti el azt. Ezt meg is tette, utána pedig maga is elrejtőzött a rendőrök elől, akik végül Siófokon fogták el. 

Az ügyészség szerint az autót később ugyan kiemelték a Dunából, de a jármű súlyosan megrongálódott: a vádlott a tulajdonosnak 880 000 forintnyi kárt okozott. Az ügyészség a vádlottal szemben ittas vezetés, járművezetés az eltiltás hatálya alatt és lopás miatt emelt vádat, melyben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy vádlott az autó tulajdonosának okozott kárt és a közel 500 000 forintos bűnügyi költséget is térítse meg.  

Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 1 év 8 hónap börtönbüntetés, 2 év közügyektől eltiltás és 5 év járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Rovatok