Index Vakbarát Hírportál

Folytatja munkáját a gyanús ingatlaneladásokat vizsgáló fővárosi bizottság

2022. április 7., csütörtök 11:12

Folytatja a munkát a belvárosi ingatlanértékesítéseket vizsgáló – többek közt a Schadl-ügyben képbe került lakások feltárásával foglalkozó – fővárosi bizottság, mivel a végső jelentés még hiányzik. A kormánypárti politikusok ugyanakkor változatlanul azon a véleményen vannak, hogy a testületnek nincs joga kerületi ügyeket vizsgálni.

Nem zárta le még a munkáját a belvárosi kerületek ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló fővárosi bizottság – közölte az InfoRádióban Baranyi Krisztina, a testület tagja, aki arról is beszélt, hogy eddig milyen megállapításokra jutott a bizottság.

A különböző helyi szabályozások – önkormányzatok rendeletei, hivatali vagy működési gyakorlata – sokszor adott lehetőséget az önkormányzatok vagyonának kijátszására, áron alul való megvételére és utána extraprofittal történő eladására. Ez az általunk ismert esetekben a fideszes önkormányzatok vezetéséhez, politikusokhoz, helyi munkákat gyakran elnyerő vállalkozókhoz kötődtek. Leginkább közpénzből vagy uniós pénzből rendbe hozott lakásokra, illetve nagyon jó helyen, a belvárosban lévő értékes, nagy méretű ingatlanokra vonatkozott

– sorolta a ferencvárosi polgármester.

Mint ismert, a bizottság jó pár esetet feltárt, a Schadl-ügyben képbe került lakásokkal kezdték, de Baranyi Krisztina állítása szerint „az elmúlt 10 év gyakorlata azt mutatta, hogy nála sokkal többen és sokkal nagyobbat gazdagodva is jutottak közvagyonhoz, fillérekért”.

„A megállapításaink arra fognak vonatkozni, hogy miként lehet olyan átlátható jogszabályalkotást, illetve működési gyakorlatot kialakítani, amiben nullára vagy minimálisra lehet csökkenteni a korrupciós visszaélések lehetőségét” – mondta a politikus.

Ezzel szemben Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője korábban szintén az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a testületnek nincs joga kerületi ügyeket vizsgálni:

„Ez egy bosszúbizottság, amely ráadásul teljesen törvénytelen. A fővárosi önkormányzatnak sem hatás-, sem jogköre nincs ilyen bizottság felállítására. Az nem működhet úgy, hogy bármilyen ténybeli eredményt elérhessen. Ezért nem veszünk benne részt.”

Rovatok