Index Vakbarát Hírportál

Évek óta nem jelentkeztek ilyen kevesen a felsőoktatásba Magyarországon

2022. április 7., csütörtök 13:04

Kicsivel kevesebb mint százezer ember jelentkezett az idei évi felvételi eljárásban egyetemekre és főiskolákra – számolt be az MTI.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke közölte, hogy idén összesen 99 192-en jelentkeztek a felsőoktatásba. Tavaly még 102 ezer volt a jelentkezők száma.

Hozzátette: a felsőoktatási modellváltást megelőző utolsó évhez képest minden területen nőtt a jelentkezési szám. A felvi.hu adatai viszont azt mutatják, hogy ennél kevesebb, 100 ezer alatti jelentkező egyedül 2020-ban volt az utóbbi években.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta: a magyar felsőoktatás régóta nagyon jó karrierlehetőséget biztosít a fiataloknak, és a kormány abban bízik, hogy a modellváltás után ez még inkább így lesz majd.

Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese közölte, hogy a legnépszerűbb képzési terület évek óta a gazdálkodástudományi, a műszaki, a bölcsészettudományi, a pedagógusi, az orvos- és egészségtudományi, valamint az informatikai.

(Borítókép:  Rosta Tibor / MTI)

Rovatok