Index Vakbarát Hírportál

Az NMHH szerint objektíven számoltak be az orosz–ukrán háborúról a televíziócsatornák

2022. április 7., csütörtök 16:30

Objektíven számoltak be az országos televíziócsatornák az orosz–ukrán háborúról – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel. A hatóság több mint 247 műsorórát és több mint ötezer műsoregységet vizsgált. A háborúval kapcsolatos műsorokban a képi megjelenítéseket is elemezték.

Az elemzésben a hatóság több mint 247 műsorórát és több mint ötezer műsoregységet vizsgált. Mint írták: a március első hetében vizsgált televíziós csatornák semlegesen és objektíven számoltak be a konfliktusról, orosz (vagy akár ukrán) háborús propaganda a mintába került műsorszámokban nem jelent meg.

Az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsoraiban objektíven, szakértőket megszólaltatva, több álláspontot szemléltetve, a helyzet komplexitását feldolgozva tudósítottak a szomszédunkban zajló háborúról, derül ki abból a kutatásból, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa fogadott el legutóbbi ülésén

– tartalmazza a közlemény.

Az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsoraiban széleskörűen tudósítottak a harci eseményekről, az orosz agresszió magyarországi és nemzetközi gazdasági, biztonság- és energiapolitikai következményeiről, az Európai Unió és a világpolitika reakcióiról, valamint a Magyarországot és Európát érő menekülthullám kezeléséről.

A kutatás szerint az M1-en elsősorban a menekültválságnak és a rászorulók megsegítésének szenteltek nagy figyelmet: a humanitárius katasztrófa és segítségnyújtás a híradások mintegy negyedében jelent meg. Ezenkívül a háború eseményeivel, illetve a konfliktus belpolitikai vetületeivel foglalkoztak legtöbbet a csatorna műsoraiban.

Az RTL Klubon a legnagyobb hangsúlyt az olyan belpolitikai kapcsolódási pontok kapták, mint a háborúról szóló kormányzati és ellenzéki narratíva, Magyarország energiabiztonsága vagy a rezsicsökkentés megvédése. Emellett kiemelt számban jelentek meg a háborús cselekményekről szóló beszámolók.

A TV2 hírműsorainak fő témái az ukrán menekültek magyarországi segítése, valamint az oroszok civilek és civil épületek ellen elkövetett fegyveres támadásai voltak – fűzték hozzá.

A háború kitörését követően több médium is kritikai észrevételt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy egyes szakértők a háború okairól egyoldalúan, az orosz álláspont alapján nyilatkoztak, ám a vizsgált időszakban ilyen nyilatkozat egyetlen televízióban sem hangzott el

– közölte a Médiatanács.

Arról is beszámoltak, hogy a hatóság elemezte a képi megjelenítéseket is a háborúval kapcsolatos műsorokban.

E szerint az ATV-n a témával foglalkozó műsorok több mint 57 százaléka nem tartalmazott háborúról szóló képi elemeket – amikor illusztrációként képeket is bemutattak, akkor leggyakrabban (13 százalékban) a menekültek helyzetét illusztrálták. A Hír TV-n is hasonló volt a megoszlás, több mint 62 és közel 15,5 százalékos aránypárral.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy kik jelentek meg a képernyőn a leggyakrabban: a TV2-nél Orbán Viktor 7,3 százalékkal volt a legtöbbet látható személy, akit Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij követett öt százalékkal. Az RTL esetén már alacsonyabb arányokkal lehetett találkozni: Zelenszkij öt százalékban, a magyar miniszterelnök pedig négy százalékban szerepelt

– írták a közleményben.

Az NMHH közlése szerint a hatósághoz február 24. óta kilenc, a háború bemutatásával összefüggő beadvány érkezett. Ezekről a Médiatanács megállapította, hogy nem tekinthetők kiegyensúlyozottsági kérelmeknek.

A beadványok általában sérelmezték a tudósításokat, azonban a kiegyensúlyozottsági kérelemben pontosan meg kell jelölni a kifogásolt műsorszámot, valamint az elhangzott tájékoztatástól érdemben eltérő, releváns álláspontot is

– közölték.

A beadványokban a bejelentők nem utaltak arra sem, hogy kifogásukkal előzetesen a médiaszolgáltatóhoz fordultak, pedig a hatályos szabályozás értelmében először feléjük kell jelezni a kifogásokat. Ezért a Médiatanács eddig nem indított eljárást – olvasható az NMHH közleményében.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok