Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Magyarország a legerősebb támogatója Ukrajna szuverenitásának

2022. április 7., csütörtök 09:47

A Kossuth rádió reggeli műsorában beszélt a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Arról is beszélt, miért hívták be a külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét.

Magyarország békepárti, és a kormány minden arra vonatkozó nyomásnak ellen fog állni, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítson – jelentette ki Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában.

Kovács Zoltán azt mondta: az a mandátum, amelyet a „békevágy” és a békére törekvés szellemében adtak a magyar választók a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek, tovább erősíti a kormány felfogását.

Az államtitkár felidézte, hogy az ukrajnai háború kitörése előtt Orbán Viktor miniszterelnök is járt Moszkvában a békés rendezés érdekében, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is rengeteget tett azért, hogy Magyarország a lehetőségeihez képest tűzszünetre sarkallja a feleket.

Mint arról az Index is beszámolt, bekérették a külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, Nepop Ljubovot. Ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán hangsúlyozta: a diplomáciai, külpolitikai véleménynyilvánításnak vannak korlátai, ráadásul ez most együtt járt a magyarországi választásokba való beavatkozással. Erre volt reflexió ez a lépés – tette hozzá.

Magyarország a legerősebb támogatója Ukrajna szuverenitásának. Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai, nemzeti érdeke, hogy egy szuverén állam legyen tőlünk keletre

– mondta Kovács Zoltán. Az államtitkár emellett példamutatónak nevezte Magyarország összefogását, köztük az állami és civil szervezetek összefogását, ahogy az Ukrajnából érkezett menekülteknek segítettek.

Ezek mind annak bizonyítékai, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna területi integritása, szuverenitása mellett, és segít bárkinek, aki onnan elmenekül

– idézte az államtitkárt az MTI.

Rovatok