Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: A kormány továbbra sem kapott hivatalos értesítést a jogállamisági mechanizmusról

2022. április 8., péntek 19:56

Az igazságügyi miniszter a közösségi médiában az Európai Bizottság által megindított jogállamisági mechanizmusról írt. A tárcavezető posztja szerint a kormány továbbra sem kapott értesítést a megindításról, szerinte pedig olyan pénzt nem lehet elvonni, amit Magyarország még meg sem kapott.

Újabb bejegyzésben foglalkozott az Európai Bizottság által még kedden Magyarország ellen megindított jogállamisági mechanizmussal Varga Judit. Az igazságügyi miniszter posztjában emlékeztetett: az Ursula von der Leyen által bejelentett kondicionalitás hivatalosan még nem indult meg, ahogy a biztosok kollégiuma sem szavazott róla, a magyar kormány pedig továbbra sem kapott hivatalos értesítést a megindításról.

A tárcavezető azt is hozzátette, hogy Magyarország eddig még „egyetlen fillért sem kapott” az uniós helyreállítási alapból. Álláspontja szerint ugyanis az Európai Bizottság lassan egy éve politikai okokból blokkolja a hazánknak járó pénzt, amivel versenyhátrányt okoz a magyar gazdaságnak.

Olyan pénzeket, amiket még meg sem kaptunk, nem lehet elvonni. Ez teljes jogi és gazdasági nonszensz

– fogalmazott Varga Judit. Leszögezte: a magyar kormány nem tartja helyesnek, hogy Brüsszelben azért akarják megbüntetni Magyarországot, mert április 3-án világossá tették, hogy az országnak ki kell maradni az Ukrajnában zajló háborúból.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden informálisan bejelentette, hogy elindult a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás. A bizottsági elnök a fegyelmi eljárást akkor jelentette be, amikor felszólalt az Európai Parlamentben.

A bizottsági elnök expozéjában azt mondta: Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, az országgal szemben pedig a 7-es cikk szerint indul meg az eljárás.

A kormány szerint az Európai Bizottságnak vissza kell térnie a józan észhez 

A magyar kormány részéről elsők között Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter reagált az Európai Bizottság döntésére. A tárcavezető úgy látja, Brüsszel hibázik, amikor „ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel.

Gulyás Gergely közölte: a múlt vasárnapi országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését. Ez a miniszter szerint soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a gyermekvédelmi törvény ügye mögött.

Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia

– szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: a bizottságnak a baloldal igényeinek teljesítése helyett vissza kellene térnie a józan észhez és a párbeszédhez, amire a magyar kormány mindig is nyitott volt.

Rovatok