Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, milyen épületet kap a Gellért-hegyen az MCC

2022. április 8., péntek 08:31

Kosztyu Anikó, a fővárosi kormányhivatal kiemelt építési ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője megadta az engedélyt a Mathias Corvinus Collegiumnak az új épületegyüttes és a szükséges támfalak építésére, valamint a tereprendezésre.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) új épülete április 1-jén, a választás előtti utolsó munkanapon kapta meg az építési engedélyt. Szalai Zoltán főigazgató szerint az épületegyütteshez köthető történelmi múlt és a terek kialakítása nem felel meg az MCC programjának és céljainak, ezért kell felhúzni az új épületet.

A kormány kiemelt beruházássá minősítette, és a kormányrendelet szerint a terület 70 százaléka beépíthetővé vált akár tízemeletes panelház magasságú építményekkel – írja a Népszava.

Az MCC 2021 elején írta ki a tervpályázatot, márciusban pedig már az is kiderült, hogy győztes a Néprajzi Múzeumot, a Duna Arénát és az Atlétikai Stadiont tervező Napur Architect iroda, valamint az Operaház és a Karmelita kolostor felújítását végző Hello Wood Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda.

A Napur végül 2,36 milliárd forintért vállalta a kollégiumot, az oktatási és rendezvényközpontot, valamint irodákat magában foglaló új főépület teljes körű engedélyes és kiviteli terveinek elkészítését, valamint az összes szükséges engedély beszerzését, amely szerint a Gellért-hegy fehér dolomit mészkő talapzatán áll majd új épületként a Mátyás király tiszteletére emelt palota.

(Borítókép: Napur Architect)

Rovatok