Index Vakbarát Hírportál

Ursula von der Leyen: Ha rubelben fizet Magyarország a gázért, megszegi az uniós szankciókat

2022. április 8., péntek 20:18

Magyarország eddig ragaszkodott a szankciókhoz, és remélhetőleg ez így is marad – mondta az Európai Bizottság elnöke, aki a CNN-nek adott interjút.

Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizeti az orosz energiát – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Elemeztük Putyin rendeletét, és a jogi eset nagyon világos. Amit Putyin javasol – az euró rubellé alakítását, majd a gázszámla kifizetését –, az a szankciók megszegése lenne. Ha ezt teszi, rubelben fizet, megszegi a szankciókat, megkerüli az általunk Oroszországgal szemben alkalmazott korlátozásokat

– mutatott rá az Európai Bizottság elnöke a CNN-nek adott pénteki interjúban Christiane Amanpournak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Magyarország hajlandó lenne rubelben fizetni az orosz gázért, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely szerint a „barátságtalan országok” csak rubelben fizethetnek az orosz gázért.

Magyarország eddig ragaszkodott a szankciókhoz, így amíg nem látjuk az ellenkezőjét, addig rendben van. Soha még nem láttuk az Európai Uniót ennyire egységesnek, ilyen elszántnak, ilyen gyorsnak. És azt gondolom, hogy minden tagállamunk számára szintén kérdés, hogy én akarok-e lenni az első, aki megtöri ezt az egységet? Szerintem nem

– fejtette ki Ursula von der Leyen. Hozzátette: az EU tárgyalásokat folytatott az ügyben Budapesttel.

(Borítókép: Ursula von der Leyen. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Rovatok