Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték átadni a szavazatokat az egyéni választókerületi választási irodáknak

2022. április 8., péntek 10:59 | aznap frissítve

A külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása pénteken elkezdődött az egyéni választókerületi választási irodáknak.

Aki nem tartózkodott otthon a vasárnapi választás idején, az másik magyarországi településen is leadhatta a szavazatát. 

Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe, ám előbb a Nemzeti Választási Irodához szállították azokat, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították.

A nem Magyarország területén tartózkodóknak is lehetőségük volt, hogy a 145 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, amelyeket csütörtök délutánig szállítottak Magyarországra, az NVI pedig ezeket is szétválasztotta.

Ezt követően az NVI-nél összecsomagolták és szállítódobozokba helyezték ezeket a szavazatokat, a szállítódobozokat pedig péntektől vehetik át az egyéni választókerületi választási irodák, hogy a saját választókerületükbe szállítsák, és legkésőbb szombaton átadják a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének.

A bizottság az utazó szavazatokat bekeveri a vasárnap leadott szavazatok közé, így azok titkosak maradnak. A szavazatszámlálók ezt követően összeszámlálják a voksokat, és legkésőbb szombaton megállapítják a parlamenti választás szavazóköri eredményét.

Rovatok