Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Az a dilemma, hogy lehet-e egyáltalán győzni

2022. április 9., szombat 11:04

Az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el az ellenzéki oldal – ismerte el a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki a gyurcsányozásról is beszélve azt mondta, több akar lenni, mint tüske a köröm alatt.

A DK vezetője a párt politikai tanácskozásán értékelte a választás eredményét.

Zavaros hetek jönnek, ez kikerülhetetlen. Jönni fog a bunkósbot, jön egyik oldalról a kínos csend, másik oldalról a bűnbakképzés. Nem hiszem, hogy ilyen megrendítő vereség után ezt meg lehet úszni

– mondta Gyurcsány Ferenc.

Az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el az oldal. Az eredmény megrendítő. Nemcsak a politikusok, de vereséget szenvedett az eszmerendszer is, amelyet képviselnek. Az igény a szabadságra, európaiságra, az igény a polgári Magyarországra. Ezek most kisebbségben vannak szemmel láthatóan, és kár ezt vitatni

– jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Szerinte most az a dolguk, hogy megvitassák, mi vezetett ehhez a helyzethez.

Úgy fogalmazott: oldalukat az elmúlt 12 évben az Orbán-kormány ostromzár alá vette, fojtogatja. Ennek eszközei szerinte

Amíg hiszünk benne, csinálni kell – húzta alá a DK elnöke, kiemelve: ebből az ostromgyűrűből kellene kitörni. A dilemma, hogy lehet-e egyáltalán győzni – tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc.

A politikus megköszönte a jelölteknek, az aktivistáknak és a támogatóknak a munkájukat. Egyértelművé tette, hogy folytatni fogják, és a mandátumaikról sem mondanak le:

Azok, akik azt mondják, ne vegyük fel a mandátumot, vagy vegyük fel, de ne éljünk ezzel vagy azzal a jogunkkal, azt mondják, hogy mondjunk le a fegyvereink egy részéről. Ha most lemondunk a fegyvereinkről, legközelebb még jobban megvernek. Lábhoz tett fegyverrel nem lehet küzdeni

– szögezte le a DK vezetője.

Dobrev Klárával győzelem?

A miniszerelnök-jelölt személyét értékelve, ugyanakkor a nevét nem említve, azt mondta:

Olyan a Földön nincsen, hogy baloldali centrumú közösség önmagának jobboldali jelöltet választ, ez a választók lelkületének elárulása. Ha egy miniszterelnök-jelölt azt az ambíciót tűzi ki, hogy levágja azt az ellenzéket, amivel hivatott lenne győzni, az öngyilkosság. A jelölt erről világosan beszélt, elmondta: jobboldali vagyok, keresztény, hét gyerek apja, Fidesz kell, csak olyan, ami nem lopós, mindezt elmondta a jelölt, tudtuk, hogy nincs háttere, hallottuk tőle, hogy le kell váltani az ellenzéket. Mindezt elmondta nekünk, mi pedig őt választottuk

– fejtette ki a pártelnök. Kijelentette:

Egyetlen valaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan: Dobrev Klára mondta. Dobrev Klárával győztünk volna.

Együtt kell maradni

Ezt már az ellenzéki összefogásról mondta a DK elnöke, és a Jobbik szerepét is megvédte.

Volt-e helye ebben az együttműködésben az egy darab jobbközép pártnak, a Jobbiknak? Legyen világos: az orbáni önkénynek a hazafias, demokratikus oldal az alternatíva. Csak azért, mert valaki jobboldali, nem szoríthatják ki, mert a demokrácia sokkal szélesebb politikai közös nevező ennél

– mutatott rá Gyurcsány. Külön kiemelte Jakab Péter és Karácsony Gergely munkáját a kampányban.

Vérlázítónak nevezte azt a feltételezést, hogy nem akart győzni az ellenzék. A győzni akarást szerinte az is mutatja, milyen elszántan kampányolt Karácsony Gergely annak ellenére, hogy mit kapott az előválasztástól való visszalépése miatt, vagy Jakab Péter, akit a kormányon lévők azért támadnak annyit, mert nem úgy jobboldali, ahogy ők magukat látják.

Mit jelent Gyurcsánynak lenni?

„A Gyurcsány” már nem egy főnév, nem tulajdonnév, hanem egy jelző, egy magatartás. Egy viselkedést leíró jelző. Gyurcsánynak lenni egyet jelent a megölhetetlennel, a kitartással, a küzdelemmel – fejtegette Gyurcsány Ferenc.

AZ ISTENNEK NEM AKAR ELMENNI, ITT VAN, ÉS KÜZD, ÉS CSINÁLJA, HÚSZ ÉV ÓTA ITT VAN, ÉS MÉG ÉL, MÉG NEM PUSZTUL EL, ÉS VOLT ELÉG ÁLNOK, PIMASZ ÉS SZEMTELEN, HOGY AHELYETT, HOGY ELTŰNT VOLNA, MÉG EGY VISZONYLAG SIKERES PÁRTOT IS SZERVEZETT.

Így összegezte szerepét a pártelnök, majd arról beszélt, hogy a gyurcsányozás a Fidesz narratívája, és szerinte nyilvánvaló, hogy ellenfélnek tekintik, haragszanak rá, és az a legkevesebb, hogy „tüske a köröm alatt”.

A DK elnöke elmesélt egy történetet is egy közös fotót kérő fiatalról. Jelvényt kapott tőle, amin ez állt: Je suis Gyurcsány.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2021. októberben. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok