Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elítélte a bucsai tömegmészárlást

2022. április 9., szombat 12:38

A miniszterelnök természetesen elítéli a bucsai tömegmészárlást – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Magyarország és a magyar miniszterelnök mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, amelynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit – jelentette ki Havasi Bertalan. Emlékeztetett: Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján is azt mondta: ez egy háború, amit az oroszok indítottak, megtámadták Ukrajnát, és ez egy agresszió.

Ez az Európai Uniónak a közös álláspontja, és Magyarország ennek az álláspontnak a részese. Az összes atrocitásról pedig azt gondolom, hogy mindegyiket ki kell vizsgálni. (...) Akárhogyan is, a civileket mindenképpen meg kell védeni, a civilekkel szembeni bántalmazást a leghatározottabban el kell ítélni, az ilyen eseteket pedig ki kell vizsgálni. Független és pártatlan vizsgálatot akarunk

– idézte Orbán Viktor szavait a sajtófőnöke.

Jarosław Kaczyński, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke pénteken egy interjúban bírálta Orbán Viktort, amiért a magyar miniszterelnök szerinte nem volt hajlandó egyértelműen elítélni Oroszországot az ukrajnai Bucsában elkövetett gyilkosságok miatt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok