Index Vakbarát Hírportál

Itt a hidegfront és a viharciklon, kiadták a figyelmeztetést

2022. április 9., szombat 07:27

Szombaton nagyrészt borult időre számíthatunk, amit többfelé eső, zápor és néhol zivatar is kísér. A nappali hőmérséklet 12 és 21 fok között alakul. A késő esti órákban azonban 4 és 9 fok közé hűl a levegő.

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, azonban délen rövid időre elvékonyodhat a felhőzet. Ezen a napon az ország déli felén többfelé várható eső, zápor, a keleti, északkeleti megyékben pedig zivatar is kialakulhat, ami miatt a szél késő délelőttől sok helyen viharossá fokozódik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A nappali csúcshőmérséklet 12 és 21 fok között alakul. A jelentés szerint délkeleten lesz a legmelegebb, északnyugaton azonban hűvösebb idő várható: ott már kora délelőtt beállhat a maximum. A késő esti órákban pedig 4 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Hidegfront, viharciklon

A szolgálat pénteki előrejelzésében már figyelmeztetett, hogy a Diego névre keresztelt viharciklon, bár veszít erejéből, a Kárpát-medence időjárására is hatással lesz szombaton.

A szolgálat kiemeli: hidegfront hatására az északnyugati szelet fokozatosan óránként 70-80 kilométeres széllökések kísérhetik. Ennek a legkisebb valószínűsége a délkeleti országrészben lesz. Azonban a magasabban fekvő területeken akár az óránként 90 kilométeres lökés sem kizárt.

Zivatar kialakulására a nap délelőtti részében lesz esély, emiatt az ország nagy részében zivatar és széllökések miatt egyes fokozatú figyelmeztető előrejelzés lép érvénybe.

Nyugtalanító

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentéséből kiderül, hogy szombaton erős hidegfront érkezik, ezért az erre érzékenyeknél jelentkezhet görcsös eredetű fejfájás, izom- és hasi görcsök is, valamint megnő a koraszülés kockázata. A borongós, csapadékos idő pedig a kopásos és gyulladásos eredetű panaszokat is felerősíti.

A tüneteket a viharossá fokozódó szél fokozhatja, ami ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki.

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)

Rovatok