Index Vakbarát Hírportál

Néhány választókerületben csak ma dől el, hogy ki győzött

2022. április 9., szombat 05:56

A vasárnapi országgyűlési választás a Fidesz–KDNP fölényes győzelmével zárult, de akadnak még olyan választókerületek, amelyekben egyelőre nem dőlt el a mandátum sorsa.

Péntek reggel megkezdődött a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött voksainak átadása az egyéni választókerületi választási irodáknak. Ezeket az irodák legkésőbb szombaton továbbadják a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt számlálóbizottság elnökének. Ezt követően „bekeverik” a kijelölt szavazókörben vasárnap leadott voksok közé az utazó szavazatokat.

Amint valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságok legkésőbb szombaton megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét.

Bár a lényegi kérdések többsége eldőlt, valószínűleg a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többsége sincs veszélyben, néhány helyen még van matematikai esély arra, hogy forduljon az állás. Három olyan választókerületet mutatunk, ahol ezer szavazat alatti a különbség.

Kettő ennek, egy annak

Budapest 13-as számú, XVI. kerületi központú egyéni választókerületében a kormánypárti Szatmáry Kristóf előnye 38 szavazat a hatpárti támogatottságot élvező, győzelme esetén az MSZP frakcióját választó Vajda Zoltán előtt.

Baranya megye 1-es számú, Pécs központú egyéni választókerületében a Párbeszéd frakciójában politizáló Mellár Tamás vezet, de Kővári János mindössze 255 vokssal lemaradva követi.

Budapest 15-ös számú, XVIII. kerületi központú egyéni választókerületében a szocialista Kunhalmi Ágnesé a nyerő pozíció 98,68 százalékos feldolgozottságnál. Lévai István Zoltán hátránya 449 szavazat.

A 2022-es országgyűlési választásról szóló híreinket itt találja.

(Borítókép:  Az egyéni választókerületi választási iroda képviselői átveszik az átjelentkezők szavazólapjait a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kőbányai telephelyén 2022. április 8-án.  Fotó:  Kovács Attila / MTI)

Rovatok