Index Vakbarát Hírportál

Omlás okozhatta a Kossuth-barlangban eltűnt búvár tragédiáját

2022. április 11., hétfő 05:41

Vasárnap hozták felszínre annak a tűzoltóbúvárnak a testét, aki ápilis 3-án tűnt el a jósvafői Kossuth-barlangban. A Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben is részt vevő búvár holttestének kiemelését egy mesterséges gát segítette.

Ahhoz, hogy az egy hete eltűnt M. Márton tűzoltóbúvár holttestének kiemelésénél a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang ötven méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott – közölte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a balesetet omlás okozhatta, ami miatt a barlang járata eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az eltűnt búvár holtteste kedden a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős, 250 méteres távolságban és 30 méteres mélységben került elő.

A barlangi búvárok merüléseit rendkívüli módon megnehezítette, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben – olvasható a közleményben.

A három szervezet barlangi mentőiből álló ötvenfős csapat vasárnap délelőtt szűk három óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól.

Vasárnap hozták felszínre

Mint arról beszámoltunk, egy héttel eltűnése után a Terrorelhárítási Központ közölte, hogy felszínre hozták a jósvafői Kossuth-barlangban elhunyt búvár holttestét. A balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.

M. Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja április 3-án, vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt, erről a Magyar Barlangi Mentőszolgálat számolt be április 3-án. M. Mártont több mint ötven ember kezdte el keresni, az akciót a TEK irányította.

A mentésben részt vevők abban reménykedtek, hogy M. Mártonnak esetleg sikerült egy légteres, víz feletti szakaszhoz érnie a járatban, mielőtt a búvárpalackjából elfogyott a levegő. Kedd este azonban már csak a holttestére akadtak rá a víz alatt. Nagy Gábor barlangi oktató korábban elmondta:

biztosra vehető, hogy a tragédiát a járat agyagfalának beomlása okozta.

A 42 éves férfi 2008 óta dolgozott tűzoltóbúvárként; az Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

(Borítókép: Magyar Barlangi Mentőszolgálat / Facebook)

Rovatok