Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter új pártja indulna az EP-választáson

2022. április 11., hétfő 12:12

A hatpárti ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a választási vereség okairól, a Fidesz Halálcsillagáról és az általa alapítandó új pártról is beszélt.

Márki-Zay Péter úgy látja, hogy rengeteg hiba volt a kampányban, ő is többször hibázott, „könnyen kiforgatható, félremagyarázható szavakat használtam, nem fókuszáltam szinte kizárólagosan egyik vagy másik üzenetre, hosszú és összetett mondatokban beszéltem, nem egyszerű, kétszavas kommunikációban. Sorolhatnám, hogy én mit hibáztam”. A miniszterelnök-jelölt hozzátette: a pártokkal nem volt kellően harmonikus a kapcsolata, nem tudta őket rávenni arra, hogy úgy beleálljanak a kampányba, ahogyan kérte.

Meggyőződésem, hogy nem mindenki akart ugyanúgy győzni, ahogyan én. Van, aki nem is látott rá esélyt.

A politikus szerint az a szerencséjük a tragédiában, hogy a vereség mértéke miatt nem szükséges a kampányban elkövetett hibákkal foglalkozniuk, mert nem azok döntöttek.

Akkora bukást hozott a választás, hogy teljesen fölösleges arról beszélni, kinek milyen volt a hozzáállása, mit kellett volna máshogyan csinálni. Nincs értelme, ezt el kell felejteni. Ekkora bukásnál azt kell kimondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga. Ebben a rendszerben a Fideszt nem lehetett megverni. Én is hibáztam, a pártok is biztosan hibáztak. Volt, aki odatette magát, volt, aki nem tette oda magát. Jól ki lehet mindent elemezni, és nagyon jót lehet csámcsogni rajta. Inkább azt kellene felismerni, hogy Orbán Viktor felépítette azt az ördögi birodalmat, ahol a maga alkotta szabályok szerint leválthatatlan.

Márki-Zay Péter a Kádár-korszakot analógiának véve eddig azt gondolta, hogy 1989-ben vagyunk, de most már úgy véli, hogy visszakerültünk 1970-be, a Fidesz pedig „addig marad, ameddig akar. Vagy amíg eltűrjük ezt a rendszert”.

A hódmezővásárhelyi polgármester a Népszavának adott interjújában a 2018-hoz képest eltűnt 750 ezer ellenzéki szavazóval kapcsolatban kifejtette, nem az volt a baj, hogy bevették a Jobbikot, hanem az, hogy a Jobbik nem tudta megőrizni a szavazóit. A számaik azt mutatták, hogy a régi jobbikos szavazók harmadát fogják elveszíteni, de legalább kétharmad elpártolt tőlük. Megjegyezte azt is, hogy a méréseik alapján „a 40–60 év közötti melósokat veszítettük el a legnagyobb arányban. Valljuk be, ez nem az én kommunikációs közegem. Ez sokkal inkább Jakab Péter közege lett volna. Nem a felelősségemet akarom elhárítani, ellenkezőleg, csak annyit mondok, hogy ebben »gyárilag« gyenge vagyok”.

Jön az új párt

Márki-Zay Péter nem veszi át parlamenti mandátumát, marad Hódmezővásárhelyen.

Polgármesterként nyilván nem fogok azon a szinten foglalkozni politikával, ahogyan miniszterelnök-jelöltként tettem. De azt továbbra is fontosnak tartom, hogy létrejöjjön egy jobbközép szavazóknak elfogadható néppárt, amely az Európai Néppárt hazai partnereként két év múlva elindul az EP-választáson, és addig is teljes erővel szervezi az ellenállást, valamint kiáll a politikai okból meghurcolt ellenzékiek mellett. Nem engedhetjük el azoknak a fiataloknak a kezét, akik az elmúlt hetekben annyi munkát tettek a rendszerváltásba.

A politikus kijelentette, hogy van velük 120 Kossuth-kör, 27 ezer szavazatszámláló, több tízezer aktivista, mostantól pedig „nem ellenzék, hanem ellenállás van”. Márki-Zay Péter már többször beszélt arról, hogy a Gémesi György-féle Új Kezdetre és a Pálinkás József vezette Új Világ Néppártra alapozva létrehozna egy új, konzervatív erőt.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok